Belföld

Majtényi László: Nem látom a kormányon a félelem jelét

rtl.hurtl.hu

2023. február 28. 5:47

Az alkotmányjogász szerint egy ilyen botrányba más országokban akár az egész kormány belebukna. 

Civilizált országokban egy ekkora botrány alapjaiban rendíti meg a hatalmat, a kormány általában bele is bukik – jelentette ki Majtényi László a Schadl-Völner korrupciós üggyel kapcsolatban a Népszavának. Az alkotmányjogász hozzátette, hogy a magyar kormány a történtek után is magabiztosan viselkedik, és az állam emberein nem látja a félelem jelét.

Majtényi a lapnak elmondta, ennyire kiterjedt, a kormányt érintő korrupciós ügy nem is szokott előfordulni alkotmányos jogállamban, csak akkor, ha egy kormány nagyon hosszú ideig van hatalmon és nagyon gyengén működnek az alkotmányos ellenőrzés intézményei.

Varga Juditnak „buknia kellett volna”

Majtényi szerint a korrupciós ügy miatt Varga Judit igazságügyi miniszternek távoznia kellett volna posztjáról, hiszen a tanúvallomásokból kiderült, hogy minisztériumában „osztályvezetői szinttől felfelé” mindenki tudott arról, hogy mi folyik.

Az alkotmányjogász Schadl-Völner ügyhöz hozzákapcsolta a Pegasus-botrány is, közölve, hogy az Emberi Jogok Európai Bírósága ítélete szerint ellentétes az Emberi Jogok Európai Egyezményével, hogy Varga engedélyezhette a lehallgatásokat. 

Majtényi közölte, hogy azt viszont már a magyar jog szerint sem tehette volna meg, hogy az engedélyezési jogot delegálja Völner Pál államtitkár számára, hozzátéve, hogy a Völner által aláírt lehallgatási engedélyek egytől egyig mind törvénysértők.

Majtényi kijelentette:

Alkotmányos államokban hatalompolitikai befolyástól mentesen, míg Magyarországon nagyon is szelektív módon működik a bűnüldözés. Nyilvánvaló bűncselekmények történnek, amelyek esetén nemhogy vádemelés nincs, nyomozást sem rendelnek el.
 

Nyitókép: Varga Judit igazságügyi miniszter az Európai Unió Általános Ügyek Tanácsának brüsszeli ülésére érkezik 2022. november 18-án. – Fotó: Stephanie Lecocq / EPA / MTI

 

#Belföld#majtényi lászló#varga judit#kormány#schadl györgy#völner pál#korrupció#jogállam

Címlapról ajánljuk