Belföld

Kövér László nem ért rá, más tekintette meg a nevében az aranybullákat

rtl.hurtl.hu

2023. február 28. 19:16

De majd biztos elmeséli neki, milyen volt. 

Lezajlottak a magyarországi aranybullák természettudományos kutatásának első vizsgálatai, számolt be róla az MTI a Magyar Nemzeti Levéltár közleménye alapján.

Hogy mi a helyzet a kutatással, arról nem sok minden derült ki, de arra emlékeztetett a Levéltár, hogy 

az MNL főigazgatója Kövér Lászlót, a Magyar Országgyűlés elnökét kérte fel az aranybullák archeometriai és képalkotó diagnosztikai vizsgálatát célzó kutatás fővédnökének.

Csakhogy úgy tűnik, Kövér László nem ért rá, így megszületett az egyik legszürreálisabb MTI-hír arról, hogy 

valaki a nevében tekintette meg az aranybullákat. 

„A közlemény szerint az MNL őrizetében lévő nyolc aranybullát Szabó Csaba, a levéltár főigazgatója és Rácz György főlevéltáros, tudományos igazgató-helyettes vezetésével tekintette meg a Magyar Nemzeti Levéltár Bécsi kapu téri főépületében Kövér László nevében Bellavics István, az Országgyűlés Közgyűjteményi és Közművelődési Igazgatóságának vezetője, valamint Szigeti Gábor igazgatóhelyettes és Redl Károly, az Országgyűlési Könyvtár főosztályvezetője” – írják.

De a házelnök kétség kívül maga is készülhetett a nagy megtekintésre, ugyanis Bellavics felolvasta az általa írt levelet, amelyben Kövér rámutatott a vizsgálatok fontosságára, majd átadta a főigazgatónak az 1222. évi Aranybulla jelentőségéről és az Aranybulla Napjáról szóló 2022. évi XLVI. törvény eredeti példányát, hogy elhelyezzék azt a levéltár törvényszobájában”.

A közleményt a Telex szúrta ki

Nyitókép: Kövér László, az Országgyűlés elnöke beszédet mond a Kovács Béla-szobornál a kommunizmus áldozatainak emléknapján tartott megemlékezésen 2023. február 25-én. – Fotó: Kovács Tamás / MTI

#Belföld#kövér lászló#aranybullák#bellavics istván#megtekintés#aranybulla

Címlapról ajánljuk