Belföld

Zsiga Melinda világbajnoki bronzérmes sokáig jemeninek hazudta magát, hogy ne kelljen a cigányokkal kapcsolatos előítéletekkel küzdenie

rtl.hurtl.hu

2023. február 28. 14:55

„Az egész életem arról szólt, hogy bebizonyítsam: cigányként is érek annyit, mint egy fehér ember” – írta a sportoló véleménycikkében.

Véleménycikket írt a Telex és az Egyenlítő Alapítvány közös sorozatába Zsiga Melinda kétszeres világbajnoki bronzérmes kick-boxoló arról, milyen esélyei vannak az álláspiacon egy állami gondozott, roma nőnek.

Zsiga állítja: „Az egész életem arról szólt, hogy bebizonyítsam: cigányként is érek annyit, mint egy fehér ember”. Hozzáteszi azt is, hogy sokáig jemeni származásúnak hazudta magát, hogy ne kelljen a cigányokkal kapcsolatos előítéletekkel küzdenie.

A volt állami gondozott így emlékszik vissza gyermekéveire, miután édesanyja nem akarta megtartani: 

Világéletemben azt terveztem, hogy sportoló leszek, és akkor majd megszeretnek az emberek. Mert én úgy nőttem fel, hogy sosem szeretett senki, legalábbis én így éltem meg. Családról családra adtak, nem kellettem senkinek, sosem állt ki mellettem senki.

Volt, hogy szíjjal verték, nekivágták az ajtónak, és olyan családba is került, ahol a rokonok rasszisták voltak. „Ebből nagyon sok konfliktus adódott köztük, így a nevelőszüleim inkább úgy döntöttek, hogy túladnak rajtam”.

Visszaemlékszik arra, hogy az edzéseken sem tekintették egyenrangúnak, a páros gyakorlatoknál sosem akadt párja, amit akkor nem értett. Egy időben azért hazudott származásáról, mert „jemeni nőként egzotikus szépség vagyok, pozitívan állnak hozzám az emberek. A romákról egyből az jut eszükbe, hogy lopnak, csalnak, hazudnak, káromkodnak”.

Arról is beszélt:

  • Pár hónapja még egy albérletet sem akartak kiadni neki, miután meglátták.
  • „Ha választani kell egy fehér és egy roma között, a fehér embert fogják választani, teljesen mindegy, hogy munkáról, sportról, vagy bármi másról van szó”. Ez akkor is igaz, ha a roma jobban teljesít.
  • A bokszban azért nem okozott gondot a származása, mert „ez a szegények sportja”.
  • Szerinte az a megoldás: „minél több sikeres cigányt bemutatni, minél több területről”.

Nyitókép: Facebook

#Belföld#kickbox#cigány#roma#előítélet#rasszizmus#vélemény

Címlapról ajánljuk