Belföld

Annak idején a Fidesz legalizálta, hogy 12 éves gyerekek is szexelhetnek

rtl.hurtl.hu

2023. február 28. 7:32

Akár már 12 évesen legálisan szexelhetnek a gyerekek, aki pedig elmúlt 14 éves, bárkivel élhet nemi életet, ha nincs erőszak, bántalmazás, kényszerítés, vagy helyzettel, hatalommal való visszaélés a kapcsolatban

– idézi a Népszava Gyurkó Szilviát, a Hintalovon Alapítvány gyermekjogi tanácsadóját.

Gulyás Gergely a hétvégi kormányinfón a gyermekvédelmi törvény újabb szigorításáról beszélt, a téma a kapcsán jött fel, hogy egy korábban a III. kerületben dolgozó pedagógiai asszisztens azzal büszkélkedett TikTok-on, hogy szexuális kapcsolata van egy 15 éves diákkal. Gulyás szerint az a felnőtt, aki egy 14-15 éves fiatallal ilyet tesz, egyértelműen pedofil, és ennek megfelelően is kell vele bánni.

Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa időközben arról tájékoztatott, hogy a gyermeki jogokat érintő jövőbeli visszásságok megelőzéséért átfogó vizsgálatot indított a közoktatási intézményekben.

A gond az, hogy a kormány nem biztosítja azokat a feltételeket, amelyek által csökkenthetők lennének a fentihez hasonló esetek. Bár a 15 éves fiatallal szexuális kapcsolatot létesítő asszisztens elítélendő, de a hatályos szabályos szerint nem büntethető, az életkor miatt legalábbis semmiképp sem.

A Btk. szerint legfeljebb azért büntethető a férfi, mert nevelése, felügyelete alatt álló fiatallal volt viszonya.

– idézi a lap a büntető törvénykönyv vonatkozó passzusát.

Gulyás pedofíliáról szóló kijelentése is nehezen értelmezhető, mivel a Btk.-ban nincs ilyen kifejezés. A pedofília egy pszichiátriai mentális betegség, amelynek a definiálása nem könnyű, mivel sok olyan gyerekek iránt vágyat érző nem követ el bűncselekményt, sokan viszont elkövetnek gyerekek ellen szexuális erőszakot, mégsem éreznek vágyat irántuk.

A Népszava emlékeztet: a Fidesz most úgy akar szigorítani, hogy korábban épp Orbánék enyhítettek a szabályozáson.

A második Orbán-kormány idején módosított Btk.-ban az szerepel, hogy egy 12 éves gyerek beleegyezéses szexuális kapcsolatot létesíthet egy másik, 18 évnél nem idősebb fiatallal. Addig 14 év volt ez a korhatár.  A már akkor is érvényes jobban jogszabály szerint pedig 18 éven felüliek olyan fiatallal létesíthetnek beleegyezéssel szexuális kapcsolatot, aki betöltötte a 14. életévét.

Gyurkó Szilvia szerint a 12 éves korhatárra vonatkozó szabályozást sok szakember kritizálta az elmúlt években, a szakember úgy véli, hiányzik a megfelelő szexuális felvilágosítás a gyerekek életéből, ami azért gond, mert így csak testileg, fizikailag érettek a szexhez, lelkileg, érzelmileg nem, így nagy a sérülés veszélye.

Nyitókép: illusztráció / Getty Images

#Belföld#gyerek#szex#tini#felnőtt#korhatár

Címlapról ajánljuk