Belföld

Orbán Viktor káderiskolájáról ír az osztrák lap

rtl.hurtl.hu

2023. február 25. 12:10

„Látogatás Orbán Viktor káderiskolájában” címmel közöl hosszabb riportot a Mathias Corvinus Collegiumról (MCC) az osztrák news.at. A szerző azt emeli ki, hogy az alapítvány célja egy „új, hazafias elit” kinevelése, és ma már nemzetközi terjeszkedésbe kezdett, hogy népszerűsítse a magyar kormánypárt eszméit.

A szerző szerint az MCC, több mint egy kollégium. Szándéka szerint az ország legtehetségesebb diákjait gyűjti össze akik üzleti, vezetői, jogi és egyéb kurzusokat látogathatnak. Nemzetközileg elismert diplomát nem ad, de a diákok „exkluzív hálózatot” építhetnek ki a jobboldali elittel.

Hivatalosan az MCC-nek nincs kapcsolata Orbán Viktor miniszterelnökkel, de a közvetett szálakat nehéz nem észrevenni: Orbán Balázs például az MCC kuratóriumi elnöki posztja mellett a miniszterelnök politikai igazgatója is, az alapítvány pedig milliárdos értékben kapott vagyont az Orbán-kormánytól. Erről az RTL Híradó is beszámolt:


Az MCC-nek az elitképzés mellett van egy további, fontos küldetése, egy nemzetközi, jobboldali konzervatív hálózat kiépítése – mondta a lapnak Hunyadi Bulcsú politikai elemző, aki szerint a kollégium a Fidesz „liberalizmus elleni kultúrharcának” eszköze.

A terv működik, szerte a nyugati világban konzervatív, jobboldali politikusok már példaként tekintenek Orbán Viktor rendszerére. Köztük van Ron De Santis, Florida kormányzója, aki a következő republikánus elnökjelölt lehet, és aki a sokat vitatott magyar „gyermekvédelmi törvény” mintájára alkotta meg a szexuális felvilágosítást korlátozó „ne mondd, hogy meleg” törvényt. 

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök (j4) kötetlen beszélgetésen fogadja a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit a Karmelita kolostorban 2023. január 26-án. A kormányfő mellett Orbán Balázs, az MCC kuratóriumi elnöke, a miniszterelnök politikai igazgatója (j5) és Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (j3). – Fotó: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Belföld#MCC#orbán viktor#ausztria#lapszemle

Címlapról ajánljuk