Belföld

Kórházi orvosokat toboroznak háziorvosi ügyeletre Győr-Moson-Sopron vármegyében

rtl.hurtl.hu

2023. február 25. 11:35

Győr-Moson-Sopronban az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a háziorvosok helyett a megyei kórházzal kötött szerződést az alapellátási ügyeleti feladatok ellátására. Az ügyeleti pont Győrben és Mosonmagyaróváron is a kórházban működik majd március elsejétől, írta meg a Népszava. A lap úgy tudja, hogy a kórházi orvosokat pluszpénz és a szabadnap ígéretével toborozzák.

A Győr-Moson-Sopron megyei kórház főigazgatója és orvosigazgatója levelet írt kollégáiknak, melyben azt kérik, hogy jelentkezzenek a feladatra. Az OMSZ azt írta a lapnak, hogy „mintegy 40 orvossal folyik a szerződéskötés adminisztrációja. Amíg nem csatlakozik elég háziorvos, a helyükre jogszerűen más orvosokat, illetve orvosi felügyelet mellett tevékenykedő mentőtiszteket is alkalmaznak a betegek érdekében.”

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, mivel Győr körzetében egyetlen háziorvos sem írta alá az ügyeleti szerződését, így a megyeszékhely kórházában dolgozó rezidensek és szakorvosjelöltek látják majd el az „egyelőre csak márciusra tervezendő” ügyeletet.

Győr-Moson-Sopronban márciustól térnek át az új alapellátási ügyeleti rendszerre, amit az önkormányzatok helyett az Országos Mentőszolgálat működtet. A kamara viszont arra szólította fel a háziorvosokat, hogy ne szerződjenek az új ügyeleti rendszerhez, amíg követeléseiket nem teljesíti a Belügyminisztérium. Az érdekképviselet szerint az ország több pontján megtévesztéssel, fenyegetéssel próbálták rávenni az orvosokat a szerződés aláírására.

Szijjártó László, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) megyei szervezetének elnöke egy hete arról számolt be, hogy a megyében olyan háziorvosok is kaptak ügyeleti beosztást Győr-Moson-Sopron megyében, akik még a szerződést sem írták alá arról, hogy részt vesznek a mentőszolgálat által szervezett új ügyeleti rendszerben. A MOK jogászai akkor arra hívták fel a figyelmet, hogy jogtalanul osztották be az érintett orvosokat:


Nyitóképünk illusztráció. – Fotó: Krizsán Csaba / MTI

#Belföld#háziorvos#győr-moson-sopron vármegye#kórház#ügyelet

Címlapról ajánljuk