Belföld

Amerikai nagykövet: aggasztó a magyar kormánymédián átszűrődő orosz propaganda

rtl.hurtl.hu

2023. február 23. 12:32

David Pressman szerint az USA mostanság nem véletlenül szókimondó a magyar kormánnyal kapcsolatban.

David Pressman amerikai nagykövet a hvg360-nak adott interjújában elmondta, hogy a kormánymédia támadásait, miszerint haza kellene küldeni az Egyesült Államokba, nem éli meg személyes támadásként. Szerinte a magyar kormánnyal komoly, pragmatikus, biztató és bensőséges a párbeszédet alakított ki, amivel ugyanakkor párhuzamosan valóban „nagy a zaj” a kormány ellenőrzése alatt álló médiában.

Felvetődik a kérdés, ez mit jelent az amerikai-magyar kapcsolatok szempontjából. Ezek nem ellenem, hanem az Egyesült Államok ellen irányuló támadások – és így is tekintjük őket

– mondja Pressman, majd hozzáteszi: nem is igazán a személyes jellegű támadások aggasztják őket a kormányzati médiában, hanem az ott átszűrődő orosz propaganda és hogy onnan nem tudni meg, hogy az Egyesült Államok Magyarország barátai és szövetségesei. Arra a felvetésre, miszerint ő lenne Orbán Viktor új közellensége, azt feleli, hogy ez nem igaz és nem is akar az lenni.

Csak az utóbbi két hétben vagy fél tucat magyar miniszterrel beszéltem, és az elhangzottak egyáltalán nem felelnek meg ennek a jelzőnek. Nem kérdés ugyanakkor, hogy az USA mostanság szókimondó a magyar kormánnyal való kapcsolatában, ám ez szerintünk fontos barátként, és abban a helyzetben, amikor Putyin megtámadta Magyarország szomszédját

– véli Pressman, aki szerint az a felelősségük, hogy problémásnak és Amerika-ellenesnek minősítsék a kormány ellenőrzése alatt álló média retorikáját.

Nyitókép: David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok új budapesti nagykövete az érkezése után tartott sajtótájékoztatón a Liszt Ferenc-repülőtéren 2022. szeptember 2-án. – Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI.

#Belföld#david pressman#usa#nagykövet#interjú#orosz propaganda

Címlapról ajánljuk