Belföld

Polt Pétert titkolta, de kiderült, ki az a volt helyettes államtitkár, akit 2,2 milliárdos hűtlen kezeléssel vádolnak

rtl.hurtl.hu

2023. február 22. 19:16

Akkoriban egyetlen dr. N.J. monogramú helyettes államtitkár volt hivatalban.

A Székesfehérvári Törvényszék elárulta a Telexnek, hogy mi a monogramja az elsőrendű vádlottnak abban az ügyben, amelyben egy volt helyettes államtitkárt vádolnak 2,2 milliárd forintos hűtlen kezeléssel és hivatali visszaéléssel. 

Vadai Ágnes DK-s képviselő kérdésére Polt Péter legfőbb ügyész ezt nem volt hajlandó elárulni, de most már tudni lehet, hogy az illettő monogramja N. J. 

Akkoriban egyetlen dr. N. J. monogramú helyettes államtitkár volt hivatalban, mégpedig Nagy János, aki a földügyekért felelt az Agrárminisztériumban.

Nagyot 2018-ban nevezték ki helyettes államtitkárnak, és 2020 decemberében menesztették, miután egy másik korrupciós ügy miatt letartóztatták. Hat év börtönt kért az ügyészség a helyettes államtitkárra.

A mostani ügyben – a vád szerint – 2019 első felében a volt helyettes államtitkár utasítására a minisztérium háttérintézménye ügyvédi irodákkal és egy céggel megbízási szerződéseket kötött, és ezek keretében több mint 2,2 milliárd forintot fizettek ki. Csakhogy az ügyvédi irodákkal kötött szerződésben szereplő feladatokra a minisztériumnak, illetve háttérintézményeinek valójában nem volt szüksége, és a szerződésben foglalt feladatokat a cég nem végezte el.

A volt helyettes államtitkár ezen felül az ügyészség szerint nyomást gyakorolt a minisztérium háttérintézménye által kiírt közbeszerzési eljárásban, hogy az általa kiválasztott, több tíz millió forinttal drágább ajánlatot adó gazdasági társaság nyerje el a pályázatokat.

A minisztérium helyettes államtitkárának érdekkörébe tartozó vádlottak mindezen túl úgy kötöttek adatvédelmi szerződéseket egy fővárosi kerületi önkormányzattal, hogy ezeket a feladatokat már a korábban alkalmazott adatvédelmi tisztviselő látta el.

Nyitókép: RTL

#Belföld#államtitkár#Nagy János#vád#hűtlen kezelés

Címlapról ajánljuk