Belföld

A Pegasus-bizottság küldöttjei szerint Magyarország súlyosan visszaélt a kémszoftverekkel – állítja a nemzetbiztonsági bizottság elnöke

rtl.hurtl.hu

2023. február 22. 18:34

Sas Zoltán szerint kérdezték őket a lehallgatási engedélyek kiadásáról, valamint Varga Judit igazságügyi miniszter és volt államtitkára, Völner Pál személyéről. 

Nagyjából húsz fős volt a Magyarországra érkező Pegasus-küldöttség létszáma – mondta a Blikknek Sas Zoltán, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke.

Az Európai Parlament lehallgatási botrányt vizsgáló különbizottsága hétfőn érkezett kétnapos magyarországi látogatásra. Korábban kiderült, hogy az izraeli NSO Group Pegasus nevű kémprogramját a magyar kormány üzletemberek, ellenzéki politikusok és újságírók megfigyelésére is használta, Varga Judit igazságügyi miniszter ugyanakkor nem találkozott a bizottság képviselőivel.

Sas Zoltán a Blikknek azt mondta, a küldöttség a kérdések egy részére – a válaszok minősített volta miatt – nem kapott választ.

„A nemzetbiztonsági bizottság elnökeként egy nagyjából tízperces általános tájékoztatóval kezdtem, ami a magyar országgyűlés és a titkosszolgálatok viszonyáról, a bizottság jogköreiről szólt. A kormány képviseletében Simicskó István volt jelen. Ezt ők figyelmesen meghallgatták, majd kérdeztek is, érezhetően fel voltak készülve. Amire titoksértés nélkül tudtunk, arra válaszoltunk” – fogalmazott.

Elmondása szerint általában konkrétumokra kérdeztek rá a küldöttek, például hogy milyen vizsgálatokat folytattak, kivel beszéltek az ügyben. Jött kérdés a lehallgatási engedélyek kiadásáról, valamint Varga Judit igazságügyi miniszter és volt államtitkára, Völner Pál személyéről. 

Sas Zoltán azt mondta, 

azóta közölték, hogy szerintük hazánk súlyosan visszaélt a kémszoftverekkel, 

de semmilyen megállapítást nem tettek, azt sem jelezték, hogy visszatérnek. 

Erről egyébként nem is kell beszámolniuk. Annyit mondtak, jártak már Cipruson, Görögországban, Izraelben, és Spanyolországba is mennek. 

Nyitókép: Koszticsák Szilárd/MTI

#Belföld#Pegasus kémszoftver#kémkedés#megfigyelés

Címlapról ajánljuk