Belföld

Szalay-Bobrovniczky Kristóf: Nincs napirenden a sorkatonai szolgálat visszaállítása

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 21. 9:54

A honvédelmi minisztert a szocialista Harangozó Tamás kérdezte a parlamentben a hadseregben végbevitt leépítések apropóján.

A Magyar Honvédség tisztikarában végbevitt tömeges elbocsátások miatt kapott írásbeli kérdést Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter a parlamentben, írja a 24.hu. A tárcavezetőt Harangozó Tamás MSZP-s képviselő kérdezte. Az ellenzéki politikus a Bloomberg gazdasági lapban megjelent interjúra hivatkozva azt kérdezte, hogy

Miként többszörözik meg a Magyar Honvédség létszámát, avagy a sorkatonaság visszaállítását készítik elő?

Az interjúban Szalay-Bobrovniczky Kristóf egyebek mellett arról beszélt, hogy az elbocsátásokra azért is volt szükség, mert

a magyar hadseregben túl széles a vezetői réteg, miközben a 8-10 ezer üres legénységi pozíciót alig tudják feltölteni.

Harangozó Tamás szerint közismert, hogy nehezen megy a legénységi állomány szerződéses katonákkal való feltöltése, éppen ezért visszásnak hat, hogy a miniszter nem e hiány ledolgozását, hanem a 37 ezer fős létszámkeret megtöbbszörözését jelölte meg célként.

A szocialista politikus úgy véli, hogy a miniszter által közöltek csak úgy valósíthatók meg, hogy ha a hiányzó 8-10 ezer legénységi beosztás többszörösét sikerülne a besorozni, ehhez pedig a katonai szolgálatra vonatkozó jogszabályok módosítására lenne szükség – ami a kötelező sorkatonaság visszaállítását jelentheti.

Harangozó a miniszterhez benyújtott kérdésében úgy fogalmazott, 

okkal vetődik fel a kérdés, hogy elégséges számú önként jelentkező szerződéses katona hiányában miként lehet megtöbbszörözni a Magyar Honvédség létszámát. A kötelező sorkatonaság visszaállítása nélkül miként tartja lehetségesnek e cél elérését? E kérdésre van-e világos válaszuk, vagy a rendszeresített létszám megemelésével valójában már a kötelező sorkatonaság visszaállítását készítik elő?

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a kérdésre az alábbi választ adta:

Magyarország Kormánya mindent megtesz annak érdekében, hogy vonzóvá tegye a magyar fiatalok számára a haza szolgálatát, és arra törekszik, hogy a magyar haderőt a lehető legfelkészültebb állapotába hozza a lehető legrövidebb időn belül. A Kormány napirendjén továbbra sem szerepel a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállitása. 

 

A kötelező sorkatonaság visszaállítását egyébként elég gyakran pedzegetik kormányzati szereplők. Schmidt Mária tavaly májusban írt arról, hogy a kormánynak meg kellene fontolnia az általános hadkötelezettség bevezetését, mire a Honvédelmi Minisztérium akkor élesen elhatárolódott a felvetéstől azzal, hogy az Schmidt magánvéleménye, ami nem egyezik a kormány álláspontjával.

Rá egy hónappal a KDNP-s Simicskó István a parlamentben arról beszélt, hogy a baloldal történelmi bűnt követett el az általános hadkötelezettség felszámolásával.

Nyitókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter (balra) és Babák László ezredes, a Centenáriumi Hadtörténeti Egyesület elnöke a Centenáriumi Hagyományőrző Honvéd Gyalogdandár doni megemlékezésén Kaposváron 2023. január 22-én Fotó: Kiss Dániel / MTI

#Belföld#Szalay-Bobrovniczky Kristóf#hadsereg#sorkatonaság#honvédség

Címlapról ajánljuk