Belföld

Élesen elhatárolódott a kormány a sorkötelezettséget pedzegető Schmidt Máriától

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. május 5. 11:55

A Honvédelmi Minisztérium szűkszavú közleménye szerint a Terror Háza igazgatójának magánvéleménye semmiben sem egyezik a kormány álláspontjával.

Az RTL-hez is eljuttatott egymondatos közleményében határolódott el csütörtökön a Honvédelmi Minisztérium Schmidt Mária szerdán megjelentetett írásától, amiben a  XXI. Század Intézet főigazgatója, a Terror Háza Múzeum igazgatója többek között az általános hadkötelezettségről is elmélkedett.

A Pesti Srácok honlapján megjelent szöveg VALÓBAN ELŐRE KELL MENNÜNK, NEM HÁTRA! című részében Schmidt Mária így fogalmazott:

Újra kell gondolnunk az általános hadkötelezettség (férfi és női egyaránt) visszavezetését. (Érdemes lenne erről egy nemzeti konzultációt kezdeményezni.) Hiszen a háború, mint látjuk, egyáltalán nem veszett ki a világból, még Európából sem, sőt, ott folyik a határainkon. Azaz: előre kell mennünk, nem hátra!

Minderre a Honvédelmi Minisztérium másnap reagált:

Schmidt Mária álláspontja a sorkötelezettségről a professzor asszony magánvéleménye, semmiben sem egyezik a kormány álláspontjával.

A fentiek alapján ki lehet jelenteni, hogy a közeljövőben nem várható a 2004-ben megszüntetett sorkötelesség újbóli bevezetése. Benkő Tibor honvédelmi miniszter március elején többször is határozottan közölte, hogy a kormány nem akarja visszaállítani a kötelező sorkatonai szolgálatot.

Nyitókép: Soós Lajos/MTI

#Belföld#schmidt mária#terror háza#honvédelmi minisztérium#sorkatonaság

Címlapról ajánljuk