Belföld

Donáth Anna: Személy szerint is hibáztam a kampányban

rtl.hurtl.hu

2023. február 13. 13:02

A Momentum nemrég visszatért politikusa szerint nem Gyurcsány Ferenccel szemben kell politizálni.

Hosszú interjút adott Donáth Anna, a Momentum EP-képviselője a 24.hu-nak. Mint arról beszámoltunk, Donáth február elején tért vissza a közéletbe „jövőértékelő” beszédével. 

Arra a kérdésre, hogy irányítaná-e a pártját, Donáth így válaszolt:

Én nem szeretném irányítani a Momentumot, jelenleg a gyermekem az első. Szeretem ezt a közösséget, felelősséget érzek felé, Magyarország felé is, ezért is tértem vissza, talán idő előtt is.

Mint mondja, a visszatérésében fontos szerepe volt „annak a mély szorongásnak és apátiának, ami a választás óta elérte az országot és az ellenzéki választókat”.

A Momentumon belül a legnagyobb apátia forrása az volt, hogy felismertük: hibáztunk. Elhittük mi is, hogy fel kell ülni a közös ellenzéki vonatra, hogy létezik olyan, hogy ellenzéki szavazó

– mondta Donáth.

Arra a kérdésre, hogy a felcsúti per ígérete például hiba volt-e, igennel válaszolt: „Igen, mert nem ment át a lényeg.”

A politikus fő céljaként a NER lebontását említette. „A magyar emberek élete akkor lesz jobb, ha ez a hazugságrendszer végre összedől” – tette hozzá.

Donáth szerint Gyurcsány Ferenc, akivel végigcsinálta az ellenzéki kampányt, zárt ajtók mögött „szórakoztató”.  Szerinte „nem Gyurcsány Ferenccel szemben kell politizálni, hanem a magyar emberekért. Mindegy, hogy zárt ajtók mögött mit csinál Gyurcsány Ferenc.”

És hogy milyen, amikor Gyurcsány Ferenc baszdmegol? Donáth válasza:

Nincs olyan ellenzéki politikus, akit Gyurcsány Ferenc ne simogatott meg, és ne baszdmegolt volna már le.

A Momentum politikusa szerint kevesebb pártra van szükség, ő pedig maradna az Európai Parlamentben, szeretné folytatni az ottani munkáját.

Az ellenézi kampány kapcsán Donáth Anna a saját felelősségéről is beszélt:

Persze személy szerint is hibáztam ebben a kampányban

– jelentette ki. „Egy ponton túl kompromisszumot kötöttem, hogy nem mondtam ki hangosan azokat a kritikákat, amelyeket ki kellett volna, mert kifelé az egységet mutattuk. A vereség nem egyszemélyben Márki-Zay hibája, ez egy közös ellenzéki indulás volt, felelősség is az. A bukás is közös. Minden párt hibázott, mi is hibáztuk, Márki-Zay is hibázott” – tette hozzá.

Nyitókép:  Szigetváry Zsolt / MTI

#Belföld#donáth anna#momentum

Címlapról ajánljuk