Belföld

Novák Katalin: Vlagyimir Putyin átlépte a Rubicont

rtl.hurtl.hu

2023. február 11. 12:54

A köztársasági elnök szerint eddig sem Oroszország volt a legfontosabb partner Magyarország számára és a jövőben sem lesz az.

„Nem örülök az Európai Bizottság és a magyar kormány közötti kötélhúzásnak, de azzal egyetértek, hogy az ország szuverenitását meg kell védeni” – mondta a Portfolónak adott interjúban Novák Katalin köztársasági elnök.

Szerinte ugyanazt a „teljes jogú tagságot” és tiszteletet követelik a magyaroknak, mint amely bármely alapító vagy később csatlakozó ország polgárainak jár. „Egy rendes helyet a brüsszeli asztalnál. Keserű történelmi tapasztalatunk, hogy amikor nem ülünk ott az asztalnál, minket tálalnak fel főfogásnak. Az lenne a jó, ha végre vissza lehetne térni a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködéshez” – tette hozzá.

Novák Katalin azt mondta, az Európai Unió az elmúlt évtizedben inkább gyengült, mint erősödött. „Elveszítette az Egyesült Királyságot, a külpolitikai érdekérvényesítés terén, demográfiailag és versenyképességi szempontból is lemaradt az Egyesült Államok és Ázsia mögött. Az európai védelmi képesség leépült. 

Kettős függés alakult ki: Európa biztonságát az Egyesült Államok katonai támogatása, jelenléte garantálja, míg a gazdasági, ipari növekedéshez elsősorban Oroszország biztosítja az energiaellátást

– fogalmazott.

Szerinte az is problémát okozott, hogy Európa megfeledkezett a közös stratégiai gondolkodásról és ideológiai kérdéseket helyezett a középpontba. „Meg kell erősítenünk önvédelmi képességünket, össze kell hangolnunk a tagállamok sokszor eltérő gazdasági érdekeit, vissza kell térnünk az erős, nagy családokon alapuló közösségekhez, újra rá kell találnunk a keresztény kultúra alapjaira” – mondta.

Az orosz-ukrán háborúról a köztársasági elnök kifejtette: Ukrajna lerohanásával Vlagyimir Putyin átlépte a Rubicont, s az úgynevezett nyugati világ egy emberként kiáltott fel az agresszió láttán: ne tovább!

Novák Katalin azt is megjegyezte: eddig sem Oroszország volt a legfontosabb partner Magyarország számára és a jövőben sem lesz az. „Csökkentjük az orosz energiahordozóktól való függést, több lábon állunk, keressük a jó üzleti lehetőségeket világszerte és igyekszünk Magyarországot is minél vonzóbbá tenni a külföldi tőke számára. A kitettséget az orosz energiahordozók terén nem vállaltuk, hanem örököltünk” – mondta. 

Nyitókép: Máthé Zoltán/MTI

#Belföld#novák katalin#interjú#köztársasági elnök

Címlapról ajánljuk