Belföld

Több mint 5 millió forintba került Szijjártó kairói repülőútján a fedélzeti étel- és italfogyasztás

rtl.hurtl.hu

2023. február 6. 20:27

De interneteztek is egy csomót, ami majdnem 7 millió forintba került.

Karácsony előtt a Honvédelmi Minisztériumtól soronként beszkennelt adatokat kapott az Átlátszó a politikusok repüléseinek költségeiről.

Miután a lap megpróbálta táblázattá alakítani a számokat, kiderült, hogy a tárca összesen 644 millió forint költséget tüntetett fel Orbán Viktor, Szijjártó Péter és Novák Katalin repülései után, de sok esetben még a katonai repülőgépek üzemanyag-fogyasztását sem számlázták ki: 223 útból mindössze 51 esetben szerepel ez a költség, több útnál pedig egyszerűen vagy hiányzik az üzemanyagár, vagy nulla forint szerepel a helyén.

Ami ennél is érdekesebb, hogy rengeteg pénzbe került a delegációk fedélzeti ellátása, főként az internet, valamint az étel-és italfogyasztás. A külügyminiszter kairói útja során például 5,5 millió forint volt a delegáció fedélzeti étel- és italfogyasztása. A lap emlékeztet: a Miniszterelnökség és a Honvédelmi Minisztérium között létrejött szerződés külön kitér arra, hogy nagyon sokba kerül a levegőben az internethasználat, ezért annak díját „tájékoztató jelleggel” elhelyezték a repülőgépeken.

Úgy tűnik azonban, hogy ez nem nagyon tartotta vissza a politikusi delegációkat attól, hogy netezzenek a honvédségi gépeken. A HM-től kapott adatokban ugyanis rettentő magas a fedélzeti internethasználat címszóval szereplő költség: összesen 106,3 millió forint. Ez közel hatoda a 644 milliós összes feltüntetett költségnek.

A rekorder egy Külügyminisztérium által megrendelt Nurszultán – Biskek – Taskent – Isztambul – Varsó körút, amelyre 12,5 millió forintos internetköltséget tüntetett fel a honvédelmi tárca.

A második hely szintén a külügyé: a Helsinki – Ljubljana – Maribor – Urgench utazásnál 7,6 millió forint szerepel a fedélzeti netezésnél. A harmadik legdrágább internetköltség, közel 7 millió forint a Pozsony – New York útnál szerepel, aminek szintén Szijjártó Péter tárcája volt a megrendelője.

A fedélzeti internethasználat mellett a delegációk fedélzeti ellátására is meglepően magas költségek szerepelnek a Honvédelmi Minisztériumtól kapott adatokban. Összesen 36,4 millió forintot tesznek ki az étel- és italfogyasztás költségei.

Mindezt úgy, hogy a 223 útból csak 56-nál szerepel ilyen kiadás (öt esetben csak 0 forint). Ez mindösszesen 25 százalék, tehát az utak háromnegyedénél nem tudni, hogy mennyit evett-ivott a delegáció a fedélzeten.

A delegáció fedélzeti ellátása Szijjártó Péter tavaly februári Kairó-Manáma útján volt a legdrágább: 5,5 millió forintba került, és még 6,8 millió volt az internetköltség – írja az Átlátszó.

Nyitókép: MTI/Mónus Márton

#Belföld#szijjártó péter#kkm#átlátszó

Címlapról ajánljuk