Belföld

Az egyetemi vagyonkezelő alapítványok több pénzt költenek a vezetőikre, mint a hallgatói ösztöndíjakra

rtl.hurtl.hu

2023. február 6. 6:43

Van olyan alapítvány, ahol majdnem hétszer annyi pénzt kaptak a vezetők, mint a hallgatók.

Évente tízmilliárd forintot fizet az állam az egyetemi vagyonkezelő alapítványoknak, ebből a forrásból nem kevesebb mint 2 milliárd forint jut a kuratóriumi és a felügyelő bizottsági tagok tiszteletdíjára.

Ez azt jelenti, hogy a kurátorok átlagosan havi egy-másfél millió forintot keresnek.

Az említett alapítványok célja lenne a hátrányos szociális helyzetű hallgatók támogatása, de ennek nem sok látszata van, tekintve, hogy alig írtak ki efféle ösztöndíjprogramot.

Összesen 1617 milliárd forintnyi állami vagyont adott át a kormány az általa alapított 33 vagyonkezelő alapítványnak 2020–2021-ben, amikor az egyes állami feladatok kiszervezésével létrehozta ezt a konstrukciót. Ebből körülbelül ezermilliárd forint értékű állami tulajdont a 21, egyetemeket fenntartó vagyonkezelő alapítvány kapott indításként vagy az alapítást követő hónapokban.

írja a 24.hu.

Fontos adalék, hogy Brüsszel nem hajlandó fizetni azoknak az alapítványoknak, amelyeket a magyar kormány hozott létre, ezáltal a magyar felsőoktatási intézmények nem vehetnek részt az uniós ösztöndíjprogramokban, kutatásokban.

Orbán Viktor 2021 februárjában bejelentette, hogy 1509 milliárd forint uniós támogatást kapnak az egyetemek fejlesztésre, csakhogy a helyreállítási alap pénzeit nem kaptuk meg. 

Átláthatatlan és összeférhetetlen – ez volt a két legfőbb kifogása az Európai Tanácsnak a vagyonkezelő alapítványokkal szemben.

Aggályok merülnek fel továbbá azzal kapcsolatban, hogy a »közérdekű vagyonkezelő alapítványok« és az általuk kezelt jogi személyek esetében nem kerülnek alkalmazásra a közbeszerzési és az összeférhetetlenségi szabályok, és nem átlátható, hogy az említett vagyonkezelő alapítványok milyen módon kezelik a forrásokat

– írta az Európai Tanács a decemberi határozatában.

A 24.hu cikke megjegyzi: a magyar államtól befolyó állami támogatások összegéből hatalmas szelet jut az alapítvány vezetőinek fizetésére. Három példát is felhoznak:

  • A Miskolci Egyetemen a Varga Judit igazságügyi miniszter által vezetett Universitas Miskolcinensis Alapítványnál 35 millió forintot osztottak ki hátrányos helyzetű hallgatók között, ezzel szemben a kuratóriumi és a felügyelő bizottsági tagoknak 65 millió forint járt összesen.
  • Még durvább a helyzet az Állatorvostudományi Egyetemen, ahol 21,75 milliárdot költöttek a hallgatókra, a vezetők viszont 108 millió forintot vettek ki az alapítványból összesen. Frissítés: az Állatorvostudományi Egyetem cikkünk megjelenése után a következő kiegészítést tette: a Marek József Alapítvány által 2021 őszén indított Marek József Ösztöndíj jelenleg 39 állatorvostan-hallgató tandíját fedezi, ez 2022-ben 78,3 millió forint volt. Idén további 45 fő felvételét teszi lehetővé az ösztöndíjprogram, amelynek várható költsége így 2023-ban 121,8 millió forint lesz. „Fentieken túl folyamatosan dolgozik az alapítvány azon, hogy további szakmai és szociális támogatásokat biztosíthasson a hallgatóknak az összes képzési formában” – írták.
  • A Navracsics Tibor által vezetett Pannon Egyetemért Alapítvány „az alapítványi célok eléréséhez szükséges oktatási, művészeti, képzési és ösztöndíjfeltételek elősegítése” című projekt 9,4 millió forintot kapott az államtól. Az alapítvány vezetői ezzel szemben 81 millió forint tiszteletdíjat vettek fel.

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

#Belföld#hallgató#egyetem#ösztöndíj#vezető#alapítvány

Címlapról ajánljuk