Belföld

Népszavazást kezdeményeznek a budapesti szovjet emlékmű letakarásáért

rtl.hurtl.hu

2023. február 2. 15:07

Az ukrajnai invázió miatt öltöztetnék feketébe a Szabadság téri emlékművet.

Népszavazást kezdeményeznek azért, hogy fekete lepellel takarják le a budapesti Szabadság téren álló szovjet emlékművet, írja az Euronews. A kezdeményezés Keresztény Zoltántól származik, aki öt éve még a kiábrándult fideszeseknek alapított pártot.

Most azt mondta: 

Azért indítottuk ezt a népszavazási kezdeményezést, mert azt gondoljuk, hogy az Ukrajnában elkövetett orosz agresszió után ez a szovjet emlékmű ma már totálisan a szovjet-orosz birodalmi terjeszkedés szimbóluma. Annak ellenére is, hogy nyilván voltak, akik 1945-ben fölszabadulásként élték meg a szovjet bevonulást. Ezért gondoljuk azt, hogy mind Magyarország érdeke, mind a kárpátaljai magyarok érdeke, hogy egy egyértelmű üzenetet küldjünk a világnak és a putyini rezsimnek, hogy ezzel a területszerző háborúval mi nem értünk egyet.

A férfi megemlékezést is tervez az invázió egyéves évfordulójára. Szerinte nemzeti érdekünk, hogy Ukrajna területi integritása megmaradjon. 

Hiszen emlékeznünk kell 1956-ra, és jelenleg az a helyzet, hogy meg kell védenünk 1956 szellemiségét a magyar kormánnyal szemben.

A népszavazási kérdésről február 17-ig kell döntenie a Fővárosi Választási Bizottságnak. Ha engedélyezik, akkor a szervezőknek harminc napja lesz, hogy összegyűjtsenek 150-180 ezer aláírást kell összegyűjteniük a referendum kiírásához. Az emlékművet nemzetközi szerződés védi, de ez csak az áthelyezését és az elbontását tiltja, a betakarását nem.

Nyitókép: Róka László / MTVA

#Belföld#népszavazás#ukrajna#orosz-ukrán háború#szovjet emlékmű#szabadság tér

Címlapról ajánljuk