Belföld

A kormány nem teheti ki a saját embereit az egyetemekről

rtl.hurtl.hu

2023. január 31. 12:56

Legfeljebb olyan helyzetbe hozhatja őket, amikor el kell dönteniük, hogy az állami tisztséget választják, vagy a kuratóriumokban maradnak.

Az uniós forrásokért felelős miniszter, Navracsics Tibor szerint „nem akadály”, ha az Európai Bizottság azt veti fel, hogy politikusok ne lehessenek tagjai az egyetemeket fenntartó vagyonkezelő alapítványok kuratóriumainak, „szabályozással ezt is meg tudjuk oldani” – mondta múlt héten.

A 24.hu cikke szerint ugyanakkor a választások előtt úgy bebetonozták ezt a konstrukciót, hogy a mindenkori kormánynak formailag nincs beleszólása a kuratóriumok összetételébe, nem hívhatja vissza, nem válthatja le a vezető tisztségviselőket, így magát Navracsicsot sem a Pannon Egyetemért Alapítvány kuratóriumának éléről.

A lap emlékeztet, hogy a kormány a vagyonkezelő alapítványok létrehozásakor az összes alapítói jogot átadta a kuratóriumoknak, amelyek tagjait határozatlan időre nevezték ki. A kormány legfeljebb abban bízhat, hogy az érintettek önként lemondanak kuratóriumi tagságukról, amiért a többségük havonta átlagosan másfél millió forintos tiszteletdíjat vesz fel.

A kormánynak annyi mozgástere lehet, hogy megállapítja: az állami vezetők és parlamenti képviselők esetében összeférhetetlen a vagyonkezelő alapítványokban betöltött tisztség, így választhatnak, hogy a miniszteri, államtitkári posztról, képviselőségről mondanak le, vagy a kuratóriumi helyükről.

A Transparency International jogi igazgatója, Ligeti Miklós szerint a kormánynak abban sincs mozgástere, hogy a határozatlan időre szóló kuratóriumi tagságot határozott idejűvé alakítsák át, ehhez ugyanis az alapítványok alapító okiratát kell módosítani, amit csak a kuratóriumok tehetnek meg. Ugyanakkor arra számít, hogy az érintettek nem fognak nagy ellenállást kifejteni, miután a kormány a saját embereivel töltötte fel ezeket a testületeket.

Nyitókép: MTI/Vasvári Tamás

#Belföld#európai bizottság#navracsics tibor#kuratórium#egyetem#felsőoktatás#erasmus

Címlapról ajánljuk