Belföld

Orbán Viktornak „mosoly futott az arcán”, amikor állítólag határozott nemmel felelt arra, szeretné-e, hogy Magyarország az Európai Unióban maradjon

rtl.hurtl.hu

2023. január 30. 6:56

A konzervatív újságíró szerint mindez azt jelenti, hogy a kormányfő csak viccelt, amikor külföldi újságírókkal csevegett.

Orbán Viktor nem komolyan mondta, hogy kormányfőként kiléptetné Magyarországot az Európai Unióból – mondta el a nagy botrány okozó kijelentésről az arról először beszámoló, majd beszámolóját később módosító amerikai újságíró a Népszavának. 

Rod Dreher, a The American Conservative szerzője a lapjában először azt írta, hogy Orbán „határozott nemmel felelt”, amikor valaki azt kérdezte tőle egy külföldi újságírókkal folytatott háttérbeszélgetés közben, hogy „azt akarja-e, hogy Magyarország az Európai Unióban maradjon”.

Dreher a Népszavának küldött levélben kijelentette:

Az eredeti posztban nem magyaráztam el kellőképpen, hogy a miniszterelnök milyen kontextusban tette a megjegyzését. Egyértelműen viccelt, amikor azt mondta, hogy határozottan nem maradna az Európai Unióban. Mosoly futott az arcán.

Dreher egyébként nem sokkal az írása megjelenése után módosította szövegét, és kiszedte a „határozott nemmel felelt” részt a beszámolóból. Az új verzióban már az állt, hogy Orbán Viktor azt mondta, hogy neki személy szerint fájdalmas, hogy Magyarország az Európai Unió tagja, de nem kérdés, hogy az EU-ban akar maradni, mert a gazdasági jólétünk függ tőle.

Dreher még pénteken a Twitter-oldalán azt írta, hogy Orbán „kihangsúlyozta, hogy Magyarország kétségtelenül szilárdan elkötelezett az EU mellett”, és „ez egyértelmű volt mindenki számára a teremben.

A Népszavának küldött válaszából úgy tűnik, Orbántól valóban elhangzott, hogy „határozottan nem” akar bent maradni az EU-ban, de nem beszélt komolyan. Dreher levele szerint Orbán ezzel kapcsolatban közölte, hogy „tökéletesen érti, hogy a magyar emberek az EU-ban akarnak lenni, ezért az ő akaratuk szerint fog cselekedni, bármennyire is frusztráló ez számára személy szerint.”

A Népszava megemlítette, hogy korábban két német újságíró, akik ott voltak a kérdéses háttérbeszélgetésen, megerősítették, hogy Orbán nem beszélt arról, hogy kiléptetné Magyarországot a szervezetből. Roland Tichy német újságíró pedig szombaton arról írt lapjában, hogy Orbán elutasítja az egységes uniós államot, ellenzi a tömeges bevándorlást és a szexuális kisebbségek kiváltságainak erősítését, bár mindezek mellett elutasítja az EU-ból való kilépés lehetőségét is.

Arról, hogy miről beszélgetett még Orbán Viktor a konzervatív újságírók előtt, ide kattintva tudhat meg többet. 

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnök kötetlen beszélgetésen fogadja a Mathias Corvinus Collegium (MCC) nemzetközi médiakonferenciájának külföldi előadóit a Karmelita kolostorban 2023. január 26-án. Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

 

#Belföld#orbán viktor#európai unió#kilépés#magyarország#ma

Címlapról ajánljuk