Belföld

„Fityiszt kapott a közszolgálat” – béremelést kérnek a köztisztviselők, de a kormány szerint nincs erre pénz

rtl.hurtl.hu

2023. január 29. 19:17

Szerintük nincs erre fedezet a költségvetésben.

Inflációkövető, 25 százalékos béremelést szeretnének a köztisztviselők, ám a kormány szerint erre nincs fedezet a költségvetésben, derül ki a  Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) beszámolójából.

Úgy fogalmaztak: a béremelés helyett „a nagy semmi” jut nekik, a közszolgálat pedig „fityiszt kapott”. Fehér József, a munkavállalói oldal ügyvivője rögtön a pénteki ülés elején kifogásolta, hogy ritkán van ilyen alkalom, negyedévenként kellene, és ezt az ülést december elején kellett volna összehívni. Az ülést Szalay-Bobrovniczky Vince civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkár vezette.

Dr. Bordás Gábor közigazgatási államtitkár arról beszélt, hogy a háború és az enerfiaválság miatt nehéz a költségvetés helyzete. Szerinte jogosak a köztisztviselők igényei, „a kormány részéről a jóindulat fennáll a kormánytisztviselők bérhelyzete miatt”. Azt viszont nem tudta megmondani, hogyan és milyen formában tudják megoldani a problémát.

“Türelmet kérünk, ismerjük a javaslatokat, látjuk az igényeket, de nem látjuk a jövőt. Nem tudjuk, hogy lesz-e költségvetési mozgásterünk bérintézkedésre” – tette hozzá. Mindezt kiegészítette azzal, hogy ez a költségvetés a „rezsicsökkentés költségvetése”, amivel elsősorban a lakossági igényeket kell kielégíteni. Dukai Miklós önkormányzati államtitkár pedig a korábban végrehajtott béremelésről beszélt.

Nyitókép: Facebook

#Belföld#köztisztviselő#fizetés#béremelés#tárgyalás

Címlapról ajánljuk