Belföld

Orbán Viktor: Még egy kicsit kérem az embereket, hogy tartsanak ki

rtl.hurtl.hu

2023. január 27. 6:39

A miniszterelnök a Kossuth rádióban osztja meg gondolatait.

Úgy kezdődött, hogy a németek azt mondták, ők sisakokat küldenek, mert nem küldenek élet kioltására alkalmas eszközöket, most a harckocsiknál tartunk – így kommentálta Orbán Viktor a Kossuth rádióban, hogy Németország Leopard tankokat küld Ukrajnának. Szerinte Magyarország rá volt kényszerítve, hogy egyértelműen fogalmazzon, szerinte a baloldal is egyértelmű volt: ha mandátumot kapnak, együtt úsznak a nemzetközi közösséggel.

Mi pedig azt mondtuk, hogy van nemzeti érdek

– fogalmazott Orbán Viktor, aki úgy látja: az emberek a békét választották, ezért a kormány meg tudta vetni a sarkát, Magyarország nem sodródik bele a háborúba. Minket nem fenyeget a belesodródás, másokat már el is sodort az ár, tette hozzá.

Magyarország nem áll háborúban senkivel, tűzszünetet és tárgyalásokat akarunk, fűzte hozzá a kormányfő. 

A Kossuth rádió műsorvezetője szerint 98 százalék utasította el a szankciókat a nemzeti konzultációban. A kormányfő megköszönte azoknak, akik visszaküldték az íveket, szerinte nem azzal kell foglalkozni, hogy ők sokan vagy kevesen vannak, a lényeg az, hogy aki el akarta mondani a véleményét, esélyt kapott erre. A németek arra jutottak, hogy 2023-ban 175 milliárd eurónyi veszteség éri őket a szankciók miatt, mondta Orbán Viktor, aki kért egy számítást hasonló módszertannak. Ez arra jutott, hogy ebben az évben 3764 milliárd forintba kerülhet az országnak a szankciós politika. Ez nagyságrendileg akkora (néhány száz milliárd forinttal kevesebb) összeg, amekkorát a magyar emberek szja-ként befizetnek. 

Úgy látja: nagy segítség a konzultáció, mert azt mutatja, hogy nem a miniszterelnök, hanem egy nép áll szemben a szankciókkal. Felmerült, hogy az Európai Bizottság azt pedzegette: alacsony volt a részvétel. Orbán Viktor szerint amit ők mondanak, az nem oszt és nem szoroz. 

Arra is kitért:

Nyugat-Európában nincs tere ma az emberek hangjának.

A nyugati világban negligálják a háborúellenes álláspontokat, Magyarországon sokkal sokszínűbb a nyilvánosságunk, mint az övék. A kormányfő magyarázata szerint itthon gond nélkül fér hozzá a baloldali és konzervatív megközelítéséhez. „Mi egy sokszínű, médiaszabadságban élünk” – szögezte le. Orbán Viktor szerint nem csak dollárbaloldal, hanem dollármédia is van.

A miniszterelnök szerint a baloldalt lefizetik külföldről, fontos ügyekben együtt lehetne működni a velük, ha a nemzeti érdekeket képviselnék, de rossz az álláspontjuk. Elképzelhető, hogy Sorost is meg fogják találni az ellenzék külföldi kampányfinanszírozása mögött. Nem hiszi, hogy emellett elmehetnének törvényalkotás nélkül. 


Az inflációt nem nézni kell, hanem tenni kell ellene, szögezte le a kormányfő. Szerinte helyes volt az árstopok bevezetése, mert másként nehezen lehetett volna túlélni a magas inflációt. Számításai szerint valamikor február-március környékén csökkenni fog az infláció, és az év végére egyszámjegyű lehet.

Még egy kicsit kérem az embereket, hogy tartsanak ki

– fogalmazott, hozzátéve: a kormány beadta az infláció elleni vakcinát a gazdaságnak.

A teljes beszélgetést itt nézheti meg:


Nyitókép: Fischer Zoltán / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Belföld#orbán viktor#leopard

Címlapról ajánljuk