Belföld

Szigorúan fellép az MNB az árakat emelő bankokkal szemben a legkisebb vétség esetén is

rtl.hurtl.hu

2023. január 26. 12:14

Nincs kivétel.

Január 31-ig kell a lakossági folyószámlával rendelkező hazai ügyfeleket tájékoztatni a 2022-es bankszámla- és kártyaköltségekről, hamarosan pedig az is kiderül, hogy mennyivel drágulnak idén a számlacsomagok. 

A Magyar Nemzeti Bank idén kiemelt figyelmet fordít a hitelintézetek számlákkal kapcsolatos díjmódosításaira, és jogsértés esetén azonnal intézkedik, írja a Bank360.

Emlékeztetnek rá: a díjkimutatásban az MNB elvárásainak megfelelően szerepelnie kell  a számlavezetési díjnak, az utalások és a beszedések díjának, illetve a bankkártyás műveletek, folyószámlahitel és egyéb szolgáltatások összesített terheinek is. Látható a kimutatásban, hogy az ügyfél hány tranzakciót végzett, mennyi volt ezek egységnyi díja, illetve, hogy ezek közül mennyi műveletért kellett ténylegesen fizetni. 

A költségek változásáról az ügyfeleket legalább két hónappal korábban tájékoztatni kell, és meg is kell indokolni a módosítást. Új díjat ennek kapcsán nem lehet bevezetni és nem szabad megváltoztatni a meglévő díj számítási módját sem. 

A bankoknak arról is értesíteni kell az ügyfeleket, hogy ha nem fogadják el a költségemelést, akkor ingyenesen megszüntethetik számla- és egyéb kiegészítő szerződéseiket.

Nyitókép: Szigetváry Zsolt / MTI

#Belföld#mnb#szigor#áremelés

Címlapról ajánljuk