Belföld

Tiborcz István magánklubja mellett vett luxustelket a Szijjártó Pétert jachtoztató milliárdos

rtl.hurtl.hu

2023. január 25. 12:07

A terület egykor a piaristáké volt. Mára a luxus szolgálatába állították.

Szíjj László megérkezett Tiborcz István exkluzív magánklubja mellé a piaristák egykori svábhegyi parkjába. A „trendivé” tarolt telekegyüttesnek éppen azt a darabját szerezte meg 2022 végén, melyet anno Andy Vajna nézett ki magának, írta meg a Válasz Online.

A lap felidézi, hogy először a Kétfarkú Kutyapárt kommentálta érdemben, hogy a svábhegyi Költő és Hangya utca közötti terület egykor erdős, 10-20 ezer négyzetméterén űrbázisjellegű luxusingatlanok veszik át a zöld helyét. A volt park az 1930-as években lett a piaristáké Schütz Antal teológus közreműködésével, aki honoráriumát áldozta fel, hogy a rendnek legyen egy lelki felüdülésre alkalmas „elvonulóhelye”. 1950-ben a telekegyüttest államosították, majd a rendszerváltás után a Piarista Rend Magyar Tartománya visszakapta tulajdonát. 

A szerzetesrend később exkluzív lakóparkot kezdett építeni az időközben feldarabolt birtokon, mellettük más fejlesztők is megjelentek a területen, néhai Andy Vajna filmipari kormánybiztos is itt tervezett építkezni, majd a piaristák előző vezetése 2020-ban a Fonográf Klubként ismert ingatlanrészt is eladta a kormányfő vejéhez tartozó BDPST Groupnak. Tiborcz István cége szabadidős és rekreációs igények kielégítésére készül egy exkluzív magánklub keretei között. 

2022 végén az állami autópályáépítéseken is gazdagodó Szíjj László vette meg a klub szomszédságában lévő telekrészt, amelyet eredetileg Andy Vajna nézett ki magának. Az ingatlan hasznosítására a néhai filmmogul Költő Estates néven alapított kft.-t, amely több tulajdonosváltás után érkezett meg a Duna Aszfalt urához, Szíjj Lászlóhoz. A lap a helyszíneket összevetve kijelenti: 

a terület a piaristáké volt, majd az államosítás és a rendszerváltás után újra az övék lett, aztán nagyrészt bekerült a NER-kincstárba.

Szíjj László nevét akkor ismerhette meg a szélesebb nyilvánosság, amikor kiderült: az ő jachtján nyaralt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Hogy ingyen vagy a miniszter fizetett, azt még ma sem lehet tudni:


A lap megjegyzi, hogy Tiborcz már korábban letette névjegyét a környéken – a Hangya utcában Simicska Lajos egykori jobbkezének, a jelenleg Lévai Anikó unokaöccsével bizniszelő Nyerges Zsoltnak fejlesztett villát.

Nyitókép: Google Maps

Címlapról ajánljuk