Belföld

Orbán Balázs: Aki uralja a médiát, az uralja az országot

rtl.hurtl.hu

2023. január 25. 12:56

A miniszterelnök politikai igazgatója „stratégiai ágazatnak” nevezte a médiát. 

A média stratégiai ágazat és szuverenitási kérdés, mert aki uralja egy adott ország médiáját, az uralja annak az országnak a gondolkodását és azon keresztül az országot. Ezt közölte az MTI beszámolója szerint Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) második nemzetközi médiakonferenciájának nyitónapján, szerdán Budapesten.

Orbán közölte, hogy 2010 előtt Magyarországon a média kevesebb mint 24 százaléka volt nemzeti tulajdonban, ami „borzalmas kiszolgáltatottságot” jelentett, ez mostanra került 50 százalék fölé. Felsorolása szerint magyar alapítványok, egyesületek, magánszemélyek, köztük konzervatívok, szocialisták, liberálisok, és magyar egyházak, valamint a magyar állam is a médiatulajdonosok közé tartozik, ami egyúttal „természetes és jó médiapiaci átalakulás”.

Orbán közölte azt is, hogy a nyugati országokban az ottani média legkevesebb 70-80 százaléka van nemzeti tulajdonban, és szerinte Magyarországot elsősorban a nyugati liberális oldalról olyanok miatt kritizálják, ami ott „egészen természetes”.

Beszédében kijelentette, hogy a nyugati médiavilágon belül az a trend erősödik, hogy a média elkezd „bizonyos ideológiák szolgálólánya” lenni. Az MTI beszámolója szerint Orbán közölte, hogy „a woke nevezetű, főként neomarxista alapból építkező ideológia foglyul ejti a médiát”.

Nyitókép: Orbán Balázs beszédet mond a Mathias Corvinus Collegium (MCC) második nemzetközi médiakonferenciáján 2023. január 25-én. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

#Belföld#orbán balázs#média#orbán viktor

Címlapról ajánljuk