Belföld

Európa Kulturális Fővárosa: százmilliókat nyert a fideszes polgármester cége

rtl.hurtl.hu

2023. január 25. 6:19

A Fabó Péter tulajdonában álló cég két közbeszerzési pályázaton is befutó volt. 

Több százmillió forintnyi megrendeléshez jutott Balatonalmádi fideszes polgármesterének cége a múlt hétvégén elstartolt Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat forrásaiból – tudta meg a 24.hu.

A Fabó Péter tulajdonában álló Berill Reklámstúdió Kft. két közbeszerzési pályázaton is befutó volt. A társaság – egy másik céggel konzorciumban – rendezvénytechnikai eszközök és szolgáltatások biztosítására nyert először 114 millió, majd 581 millió forint közpénzt.

Az állami és önkormányzati forrásból megvalósuló programsorozatot a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. bonyolítja le, amelynek tulajdonosai közt megtalálható Balatonalmádi önkormányzata is. A 24.hu kiemeli: Fabó egyfelől polgármesterként irányítja Balatonalmádit, amely tulajdonos a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-ben, másfelől tulajdonosa annak a cégnek, ami kétszer is befutó volt a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. közbeszerzésein.

A politikus 2019 óta a Fidesz önkormányzati képviselője. Cége először tavaly áprilisban nyert a Veszprém-Balaton 2023 Zrt. tenderén, ekkor még tulajdonos-ügyvezetőként irányította a cégét, és nem sokkal azelőtt írta alá a 114 millió forintról szóló szerződést, hogy bejelentette, elindul Almádi polgármesteri székéért. A második – 581 millió forintos – pályázat idején Fabó már polgármester volt, ugyanakkor cégében bár tulajdonos maradt, az ügyvezetést átadta 23 éves lányának.

19-20 éve csinálok rendezvényeket, a cégem nem fantomcég, azt átadtam a családomnak. Nem voltam döntési pozícióban egyik oldalról sem. Azt hiszem, ez volt a negyedik pályázat, amit megnyertem életemben. Azt is el tudom mondani, hogy Veszprém környékén nekünk van ehhez a legtöbb eszközünk

– közölte a fideszes politikus, aki szerint a Veszprém-Balaton 2023 Zrt.-ben nincsen rálátása a közbeszerzésekre. A lap megkereste Navracsics Tibort, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programért felelős kormánybiztost is, választ azonban a minisztérium adott: összeférhetetlenség nem áll fenn, intézkedésre nincsen szükség. 


Nyitókép: Fabó Péter és Navracsics Tibor. – Fotó: Fabó Péter / Facebook

#Belföld#európa kulturális fővárosa#balatonalmádi#navracsics tibor#közbeszerzés#fabó péter

Címlapról ajánljuk