Belföld

Milliókat zsebeltek be Fidesz-közeli szervezetek a Magyar Falu Program civil pénzeiből

rtl.hurtl.hu

2023. január 23. 6:52

Fideszes önkormányzati képviselők, polgármesterek és parlamenti képviselők egyesületei kaptak támogatást. 

Több mint négyszázmillió forintot kaptak egyértelműen a Fidesz-KDNP-hez köthető szervezetek tavaly a Magyar Falu Program civil pénzeiből – írta a Népszava. A lap vizsgálata szerint 

a pályázaton tavaly 1450 szervezet nyert, ezek között 113 olyan van, amelyek elnökei, képviselői valamilyen tisztséget töltenek vagy töltöttek be a kormánypárt színeiben, vagy nyíltan kampányoltak kormánypárti jelöltek mellett.

A Népszava cikke szerint a falusi civil pályázatokat 7,8 százalékban olyan szervezetek nyerték, amelyek a kormánypárthoz köthetőek, és a teljes összeg (4,8 milliárd forint) 8,8 százalékát kapták meg. A legnagyobb megítélt összeg hétmillió forint volt.

A lap több példát is említ. Hétmillió forintot kapott például Simon Miklós fideszes országgyűlési képviselő egyesülete, a Nyírbogát Hoportyó Vadásztársaság, míg felesége egyesülete, az Egy Jobb Életért szintén hétmillió forinttal lett gazdagabb. De majdnem egymillió és kétmillió forint közötti összeget Ovádi Péter szervezete, Tilki Attila alapítványa, Vitályos Eszter egyesülete.

Kétmillió forintot kapott a Stumpf István egykori miniszter, majd alkotmánybíró nevével fémjelzett Tokaji Borlovagrend. Hétmillió forintos támogatás landolt egy egyesületnél, amelynek egyik elnöke a Fidelitas országos választmányának volt alelnöke, Tardi Tamás Ákos. Szintén hétmillió forintot kapott a pándi polgármester sportlövész egyesülete. Lázók József tavaly azzal került be a hírekbe, hogy a helyi közmunkásokkal helyeztette ki a fideszes képviselőjelölt választási plakátjait.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

 

#Belföld#NER#civil szervezet#magyar falu program#fidesz

Címlapról ajánljuk