Belföld

Az rtl.hu cikkét szegezte Vadai Ágnes Orbán Viktornak

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. január 19. 12:08

A „Hamarabb lesz magyar űrhajós, mint működő Planetárium?” kérdésre Csepreghy Nándor válaszolt. Lennének ötletei.

Az rtl.hu egy évvel ezelőtt megjelent cikkét (Három bába közt vész el a Planetárium) alapul véve tett föl írásbeli kérdést Vadai Ágnes, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője Orbán Viktor miniszterelnöknek, vette észre a Telex.

A DK-s képviselő kérdése úgy szólt, hogy:

Hamarabb lesz magyar űrhajós, mint működő Planetárium?

És lényegében a 2017 óta zárva tartó népligeti TIT Planetárium várható sorsát firtatta az rtl.hu-n 2022. január 9-én megjelent cikk alapján.

A budapesti Planetáriumot azért zárta be már lassan hat éve a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat, mert a kupolát körülvevő lapos tető a korábbi évek nyári felhőszakadásai idején rendszeresen beázott. A szigetelést a vagyonkezelő TIT időközben megoldotta, és elkészült a teljes rekonstrukció terve is, de az állami tulajdonban lévő épület felújítása és korszerűsítése megrekedt.

Miközben a hazai csillagászat egykori fellegvárának sorsa egyre kilátástalanabb, a magyar kormány a 41,5 milliárd forintos űrhajósprogram, a HUNOR keretében legkésőbb 2025-ben magyar űrhajóst kíván juttatni a Nemzetközi Űrállomásra – Vadai Ágnes kérdése erre a két dologra utal.

A képviselői kérdésre az Építési és Közlekedési Minisztérium miniszterhelyettesét jelölték ki, hogy válaszoljon. Csepreghy Nándor így fogalmazott:

azzal kapcsolatban nem tudok tájékoztatást adni, hogy mikor lesz újabb magyar az űrben, de lenne pár ötletem, hogy kit lőjünk fel.

Az rtl.hu cikkét szegezte Vadai Ágnes Orbánnak
Forrás: parlament.hu


Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Belföld#planetárium#vadai ágnes#orbán viktor#csepreghy nándor#országgyűlés#hunor#magyar űrhajós

Címlapról ajánljuk