Szijjártó Péter: Értem én, hogy több száz kilométerről ez máshogy néz ki, de Oroszország része a realitásnakDavosban adott elő a külügyminiszter.
Belföld

Szijjártó Péter: Értem én, hogy több száz kilométerről ez máshogy néz ki, de Oroszország része a realitásnak

rtl.hurtl.hu

2023. január 17. 13:22

Davosban adott elő a külügyminiszter.

„A geopolitikai blokkok közötti konfrontáció mindig rossz azoknak, akik két tömb között helyezkednek el földrajzilag” – mondta Szijjártó Péter a davosi Világgazdasági Fórumon (WEF). Az MTI szerint arról beszélt: a kelet-nyugati együttműködés elnehezülése a lehető legrosszabb hír Közép-Európának, a geopolitikai blokkok közötti konfrontációnak ugyanis mindig a két tömb határán fekvő államok a vesztesei.

A Deglobalizáció vagy reglobalizáció? című panelbeszélgetésen azt mondta: „hazánknak és a közép-európai térség egészének alapvető nemzetbiztonsági és gazdasági érdeke lenne a pragmatikus, kölcsönös tiszteletre és előnyökre alapuló együttműködés Kelet és Nyugat között”.

Szerinte az eurázsiai együttműködés jó alapja volt a gazdasági fejlődésnek, de ez mára „távoli álommá” vált. „A globalizáció árnyoldalairól” azt mondta, hogy azt a nagyhatalmak eszközként használták fel „politikai narratívájuk agresszív terjesztésére” világszerte, és ennek keretében erősen stigmatizálták a nemzetközi fősodortól valamelyest eltérő véleményeket.

Értem én, hogy több száz vagy ezer kilométerről ez máshogy néz ki, de Oroszország része a realitásnak, és minél közelebb van hozzá egy szereplő földrajzilag, annál inkább az

– tette hozzá. Szerinte ezért kulcsfontosságú a párbeszéd csatornáinak fenntartása, ennek híján az ukrajnai békének még a reményét is feladja a világ. Az amerikai-kínai konfliktusról elmondta, hogy a politika részéről határozott erőfeszítések vannak arra, hogy a nyugati gazdaságot leválasszák Kínáról, azonban a fizikai valóságban, a magánszektorban ennek nincsen semmi jele, sőt épp ellenkező folyamat látható.

Szijjártó Pétertől a közönség soraiból megkérdezték, hogy azzal akarja-e elfogadtatni a szabadságjogok csorbulását (amire korábban a Freedom House figyelmeztetett), a magyar politikai modellt a kormány, hogy Magyarország megkerülhetetlenné válik az európai autóiparban. „Ez a politikai vita 2010 óta tart. Kormányunk egyértelműen nem a liberális mainstreamet képviseli, hanem jobboldali, patrióta és kereszténydemokrata, ami nem szokványos jelenség Európában” – válaszolt. Szerinte ezért „a liberális fősodor ezért mindig is bírálni fogja a vezetést, de azt tiszteletben kell tartani, hogy az utóbbi négy választást a kormánypártok toronymagasan megnyerték”.


Nyitókép: Facebook

#Belföld#szijjártó péter#davos#konferencia#oroszország#usa#nagyhatalom

Címlapról ajánljuk