Belföld

A magyar haderő is vásárolhat amerikai HIMARS rakétavetőt

rtl.hurtl.hu

2023. január 16. 12:14

Végleges döntés egyelőre még nem született. 

Ismét felmerült, hogy a Magyar Honvédség HIMARS rakétavetőket vásárol az Egyesült Államoktól – írta a Szabad Európa

Az elmúlt években többször is előkerült ez a kérdés a belső fórumokon, de most több tényező is afelé mutat, hogy középtávon Magyarország is vegyen a HIMARS-ból. Döntés ugyanakkor még nem született, a portál kérdéseire a HM sajtóosztálya egy hete nem válaszol.

Egy másik forrás a lapnak arról beszélt, hogy az tüzérségi kérdés, mennyit lenne érdemes beszereznie a rendszerből a Honvédségnek. 

Nagyon durva becsléssel azt lehet mondani, hogy nekünk nagyjából feleannyi, vagy egy kicsit kevesebb kellene, mint amennyit Románia vesz 

– állította a forrás. Románia 54 darabot kötött le a HIMARS-ok közül.

A nagy mozgékonyságú rakétatüzérségi rendszert (High Mobility Artillery Rocket System – HIMARS) az amerikai Lockheed Martin gyártja, és a brit BAE Systems által gyártott mozgékony, gumikerekes önjáró alvázra szerelik fel. 

A HIMARS gyorsan pozíciót tud változtatni, ami például azért fontos, mert nemcsak a rendeltetési helyére juthat el könnyen, de támadás után hamar el is tud menekülni a helyszínről, mielőtt még bemérnék, és egy válaszcsapással megsemmisítenék. A rakétákkal precíziós műveleteket lehet elvégezni akár messze a frontvonal mögött is.

Nyitókép: Francis R. Malasig/MTI/EPA

 

#Belföld#himars#honvédelmi minisztérium#vásárlás#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk