Belföld

Bekeményített a GVH: maximális bírságot kapott az Elf Bart árusító webshop

rtl.hurtl.hu

2023. január 12. 9:06

A GVH maximális bírságot szabott ki az elektromos cigarettát hirdető webáruházra

A Gazdasági Versenyhivatal a kiszabható legmagasabb, csaknem 70 millió forint bírságot szabott ki az Elf Bar terméket árusító szlovákiai webáruházra, mert jogellenesen hirdetett elektronikus cigarettákat a magyar fogyasztóknak.

A GVH tavaly nyáron indított vizsgálatot két szlovák céggel szemben, miután e-cigarettákat, illetve a kiskorúak körében népszerű, ezért különösen veszélyes Elf Bar termékeket árusítottak magyar nyelvű webáruházaikban.

A vizsgálat során megállapították, hogy a cég megtévesztette a fogyasztókat, mert azt a benyomást keltette, hogy webáruházának termékei jogszerűen forgalmazhatók. Súlyosbító körülményként vették figyelembe, hogy a tisztességtelen gyakorlat sérülékeny csoportokat – fiatalokat és kiskorúakat – is célzott.

A jogsértésért a vállalkozás éves árbevételéhez mért törvényi maximumot, 68,1 millió forint bírságot szabtak ki. A közleményben továbbá felhívják a figyelmet arra, hogy Magyarországon az ilyen termékek internetes forgalmazása és online vásárlása jogellenes.

A manórúd veszélyeire korábban Zacher Gábor is felhívta a figyelmet:

 

Nyitókép: picture alliance / Getty

#Belföld#gvh#bírság#elf bar#manórúd#webshop#büntetés

Címlapról ajánljuk