Belföld

A szegedi egyetem fizetné az Erasmus helyett a diákok külföldi tanulását

rtl.hurtl.hu

2023. január 11. 19:52

Nem biztos, hogy működőképes a szegedi egyetem módszere. A HÖOK szerint a külföldi intézményeknek is el kellene fogadniuk a szokásostól eltérő finanszírozást.

Ha megvonják a szegedi egyetem diákjaitól azt a lehetőséget, hogy pályázhassanak Erasmus+ oktatási csereprogramra, és ezzel elesnek attól, hogy külföldi egyetemeken tanulhassanak, akkor a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) saját forrásból biztosítani fogja az ehhez szükséges összeget a hallgatóinak – mondta Szabó Gábor, a SZTE-t működtető alapítvány kuratóriumának elnöke a Szeged.hu-nak.

Összesen 21 magyar egyetem (közte a szegedi) hallgatói eshetnek el a külföldi tanulást lehetővé tevő Erasmus-programtól. Az Európai Bizottság ugyanis felfüggeszti a támogatást azoknál az egyetemeknél, amelyeket a kormány az elmúlt években alapítványi fenntartásba adott, az irányító testületükbe pedig többek között politikusok, kormánytagok is beültek.

Az SZTE esetében a kuratóriumi tagok között található Lantos Csaba energetikai miniszter és Trócsányi László korábbi igazságügyminiszter, az Európai Parlament jelenlegi fideszes képviselője is.

Szabó által említett megoldás azonban nem biztos, hogy működne. Budai Marcell, a HÖOK szóvivője azt mondta a hvg.hu-nak, hogy bár technikailag kivitelezhető, hogy például az állam fedezze a diákok külföldi tanulmányait az Erasmus helyett, de a külföldi egyetemen múlik, hogy ebbe belemegy-e, vagy sem.

Budai úgy fogalmazott a portálnak, hogy „négy holland egyetemből lehet, hogy kettő azt mondja, jó neki a különmegállapodás is, más viszont elutasíthatja ezt, hiszen az Európai Bizottság nem ajánlotta az adott intézményt".

Nyitókép: Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Alapítvány kuratóriumi elnöke. Fotó: MTI/Rosta Tibor

#Belföld#oktatás#erasmus#erasmus+#szegedi tudományegyetem#szte#Szabó Gábor#külföldi tanulás

Címlapról ajánljuk