Kultúra

Popzenét lehet tanulni szeptembertől a Debreceni Egyetemen

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. január 12. 13:25

A kortárs könnyűzenei szak hallgatói olyan tanároktól tanulhatnak, mint Wolf Kati és Erdős Fruzsi énekesek, vagy Varga Antal, az Abrakazabra zenekar vezetője.

Több új szakot indítanak szeptembertől a Debreceni Egyetemen (DE), köztük a hazánkban egyedülálló, de a világban is ritka kortárs könnyűzenei szakot, amely iránt máris komoly a hallgatói érdeklődés, közölte az intézmény oktatási rektorhelyettese sajtótájékoztatón csütörtökön.

Bartha Elek professzor azt mondta, a megváltozott felvételi szabályok megkönnyítik a diákoknak, hogy az érdeklődésüknek jobban megfelelő szakot válasszanak. A DE teljes képzési spektrumot kínál a jelentkezőknek: 13 kart működtetnek tíz városban, köztük több határon túli településen, 69 alap- és 78 mesterszakon folyik a képzés több mint kétszáz képzési területen.

Az idén is több új szakot indítanak. Bartha Elek ezek közül kiemelte az országosan egyedülálló, de Európában és az egész világon is ritkaságnak számító kortás könnyűzenei szakot, amely iránt máris komoly a hallgatói érdeklődés. A szeptemberben induló képzés keretében nyolc szakirány - könnyűzenei gitár, basszusgitár, billentyűs hangszerek, ütőhangszerek, ének, szaxofon, trombita és harsona - közül lehet választani.

A szakon a DE könnyűzenei intézet oktatói tanítanak majd, többek között Wolf Kati és Erdős Fruzsi énekesek, Ferencz Péter producer, Tóth Marcell billentyűs, Gudics Marcell és Gudics Martin dob és basszusgitár-oktatók, Gyémánt Bálint jazzgitáros, Kovács János trombita tanár, Linzenbold Gábor szaxofontanár és Tóth Dániel harsonatanár, valamint Varga Antal, az Abrakazabra zenekar vezetője, aki a képzés alapját nyújtó zenekari gyakorlat tárgyat oktatja majd.

Ugyancsak új képzési területként indul szeptemberben az agrárkaron a precíziós mezőgazdasági mérnök alapképzés, három kar együttműködésével a villamosmérnök mesterképzés, illetve az informatikai karon az adattudományi mesterképzés, valamint a természettudományi és technológiai karon az anyagmérnök alapképzés. Szolnokon most első alkalommal indítanak szakvédőnő mesterszakos és szociális munkás képzési szakokat.

#Kultúra#oktatás#debreceni egyetem#popzene

Címlapról ajánljuk