Belföld

Veszélyes hullámokat lát a magyar-amerikai kapcsolatokban David Pressman nagykövet

rtl.hurtl.hu

2023. január 7. 13:07

Szerinte mindenkinek el kell döntenie, hogy melyik oldalon áll.

David Pressman amerikai nagykövet csütörtök este a Szent Korona visszaadásának 45. évfordulóján beszédet tartott a Magyar Királyi Koronaőrök Egyesülete által szervezett ökumenikus Istentiszteleten, a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébánia templomban.

A 444.hu tudósítása szerint a nagykövet a visszaadás körülményeiről beszélt (például, hogy heves vita folyt arról, visszaadják-e a koronát egy nem független államnak), majd egyebek mellett a következőket mondta:

  • „Az önkény zsarnoksága elleni küzdelem ma is tart és sürgető. Elég csak Putyin háborújára gondolnunk, amelyet a demokratikus Ukrajna ellen vív a szomszédban.”
  • „Akár egy nagy múltú demokráciában élünk, akár egy teljesen új keletűben, a demokráciát nem vehetjük készpénznek.”
  • „Mindannyiunknak el kell döntenünk, milyen utat választunk ebben a viharos időszakban. Kik a barátaink? Kihez fordulunk a nehézségek idején, amikor azokkal állunk szemben, akik ártani akarnak nekünk?”
  • „Az Egyesült Államok és Magyarország barátok és szövetségesek hosszú idő óta. Ott voltunk egymásnak elég sötét időszakokban. És, bár eseteként lehetnek zordabb hullámok a tengeren, és a jelenlegi hullámok igencsak veszélyesnek látszanak, biztos vagyok benne, hogy ha megpróbáljuk, akkor együtt megbirkózunk velük.”

Nyitókép: Kovács Tamás/MTI

#Belföld#david pressman#amerikai nagykövet#amerikai-magyar kapcsolatok#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk