Belföld

Kibékíthetetlennek látszik Orbán Viktor és az EU ellentéte a svájci lap tudósítója szerint

rtl.hurtl.hu

2023. január 6. 9:46

De pénzt azért kaphat Magyarország. Jelenleg egyfajta meg nem támadási egyezmény van érvényben.

A Hvg360 szemlézte a svájci Neue Zürcher Zeitung cikkét. Daniel Imwinkelried – aki a lapot Bécsből tudósítja Közép-Európa gazdasági fejleményeiről – úgy látja: jelenleg egyfajta meg nem támadási egyezmény van érvényben Brüsszel és Budapest között, ám ez aligha tart sokáig. Az EU ugyanis nem bízik a magyar jogállami intézményekben. A miniszterelnök reformokat ígért, ám az előírt 27 feltétel teljesítését még ellenőrizni kell.

Ha az eredmény kedvező is lesz, ettől még nem rendeződnek a kétoldalú kapcsolatok. Legkorábban tavasz elején azonban  így is átutalhatják az első részleteket a keret 5,8 milliárd eurójából. Még akkor is, ha a Bizottság kétli, hogy az illetékes magyar szervek képesek és hajlandóak üldözni azokat, akik elsikkasztják a közösségi pénzeket.

Erős a gyanú ugyanis, hogy sokszor hátszéllel hasítanak Orbán közeli vállalkozók olyan beruházásoknál, amelyek részben uniós forrásokból mennek. A konfliktus évek óta parázslik, de az utóbbi időben jócskán kiéleződött.


Az EU nyomást gyakorol Orbánra, hogy tartsa be az alapvető jogállami normákat, amire ő úgy reagál, hogy fontos kérdések eldöntését blokkolja. A benyomás, hogy ő a nagy kerékkötő, de gyakran csak látszatra van egyedül, 

mert más kormányok a háta mögé bújnak, mivel az obstrukció nekik is jól jön az adott témákban.

Az elemzés egyebek mellett azt jósolja, hogy Orbán Viktor folytatja a pávatáncot, azaz engedményeket tesz, de valójában viszi tovább az eddigi politikát. Mert ha nem, az az uralmát veszélyeztetné. A Hvg360 szerint a szerző arra is kitér, hogy a miniszterelnök gazdaságilag a sarokba manőverezte magát, az ország a recesszió szélére került. Hogy a hiányt mérsékelje, egyre önkényesebb adópolitikához folyamodik.

Nyitókép: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

#Belföld#orbán viktor#korrupció#helyreállítási alap#európai unió

Címlapról ajánljuk