Belföld

Havonta több százan keresnek rá ismerőseikre a kormány „pedofil-nyilvántartásában”

rtl.hurtl.hu

2022. december 30. 14:39

A februártól elérhető felület a kezdetekkor izgatta leginkább a magyarokat.

Utánanézett a Telex, hányan és mire használják a kormány „pedofil-nyilvántartását”, amely a pedofil-ellenesnek indult, de a kritikák szerint homofób irányba elvitt törvénycsomag bevezetésekor indult el február 1-én.

Az adatbázist szigorú szabályok szerint lehet használni: az oké, ha a szülők rákeresnek a gyermekiekkel foglalkozó tanárok, edzők, bébiszitterek, vagy akár szomszédaik múltjára, de nem szabad véletlenszerűen, kíváncsiságból rákeresni idegenek, vagy hírességek, esetleg politikai ellenfelek nevére.

A Belügyminisztérium most azt közölte a lappal, hogy február 1. és november 21. között összesen 7134 adatigénylés érkezett a felületre, ezek közül majdnem ötezer az első hónapban. A legkevesebbet szeptemberben használták a portált, ekkor csak 91-en kerestek rá valakire. A többi hónapban 140-től 536-ig terjedt a keresések száma.

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz (NAIH) jogsértés tárgyában nem érkezett panasz, és mindössze egy beadványozó kifogásolta a nyilvántartásra vonatkozó jogi szabályozást és magát a nyilvántartás létét, derült ki a NAIH Telexnek adott, november végi tájékoztatásából. A NAIH magától, hivatalból észlelt egy jogsértést még márciusban, és vizsgálatot is indított az ügyben.

Nyitókép: kormany.hu

#Belföld#pedofil#nyilvántartás#online#keresés#belügyminisztérium

Címlapról ajánljuk