Belföld

Duplájára emelték a földadót Hajdúnánáson, ahol az adó ellen tiltakozó agrárkamara alelnöke a polgármester

rtl.hurtl.hu

2022. december 23. 15:54

Úgy tűnik, csak akkor problémás a földadó, ha a Márki-Zay Péter vezette Hódmezővásárhely akarja bevezetni.

Jelentősen megemelték a földadót Hajdúnánáson, amelynek fideszes polgármestere, Szólláth Tibor a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara egyik alelnöke. A kamara nemrég több szervezettel együtt épp amiatt tiltakozott, mert a Márki-Zay Péter vezette Hódmezővásárhelyen bevezették a földadót – írja a Szabad Európa.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségével együtt még petíciót is indított „Soha többé földadót” címmel, szerintük ugyanis fennáll a veszélye annak, hogy más „baloldali vezetésű” települések is követni fogják Hódmezővásárhely példáját.

Márki-Zay Péter korábban a Debrecinernek azt mondta: Hódmezővásárhely előtt már kilencven másik település is bevezette ezt az adónemet. Hozzátette, hogy 

Hódmezővásárhelyen négy hektár alatt senkinek nem kell majd fizetnie földadót, ami azokra vonatkozik, akiknek több tízmillió forint értékű földjük van, amit nem használnak, hanem bérbe adnak. A befolyt összeget a szegények és időskorú rászorulók támogatására fordítják.

Hajdúnánáson éppen néhány nappal a hódmezővásárhelyi közgyűlési döntés után emelték duplájára, aranykoronánként 400 forintra a földadót, amelynek 2014-es bevezetésekor már Szólláth Tibor volt a kisváros polgármestere. Az adóemelés miatt sem a kamara, sem a Magosz, sem a Fidesz nem tiltakozott. Az ellenzék frakcióvezetője épp azt vetette a Fidesz szemére, hogy a hajdúnánási földadót nem találják problémásnak, míg a hódmezővásárhelyit igen – erre Szólláth Tibor azt felelte, hogy náluk már évek óta létezik ez az adó, Hódmezővásárhelyen pedig újonnan vezették be.

A Szabad Európa a Nemzeti Agrárgazdasági Kamaránál és Szólláth Tibortól is érdeklődött, hogy nem tartják-e visszásnak, hogy épp egy olyan adónem miatt szerveztek aláírásgyűjtést, amit a kamara egyik vezetőjének városában már évekkel korábban bevezettek, és a napokban a duplájára is emeltek. Választ eddig nem kaptak.

Nyitókép: MTI/Czeglédi Zsolt

#Belföld#hajdúnánás#márki-zay péter#fidesz#Nemzeti Agrárgazdasági Kamara#földadó#MAGOSZ

Címlapról ajánljuk