Belföld

Azt ígéri az állam, hogy hamarosan minden ügyet el lehet intézni interneten keresztül is

rtl.hurtl.hu

2022. december 23. 10:27

A digitális állampolgárság 2026-ra jöhet létre.

Elektronikus tárca, digitális postaláda, elektronikus dokumentumtár és aláírás – egyebek mellett ezek létrehozásáról is rendelkezik Magyarország Nemzeti Digitális Állampolgárság Programja. 

A hvg.hu cikke szerint rendelkeznek a nemzeti adatvagyon hasznosításáról és a felhőtechnológia alkalmazásáról is, de 

a leglényegesebb pont a digitális állampolgárság bevezetése.

Az elfogadott dokumentum szerint olyan közigazgatási terek jönnek létre, ahol az állampolgárok személyes megjelenés nélkül, a nap 24 órájában intézhetik az ügyeiket az interneten keresztül. Egyszerűen és hatékonyan – ígéri a Digitális Magyarország Ügynökség. Az állampolgárok, bizonyos szűk kivételektől eltekintve, minden olyan jogosultsággal és ügyintézési lehetőséggel rendelkeznek majd a digitális térben, mint a fizikai valójukban.

Egyebek mellett ezekre lesz lehetőség: 

  • eSzemélyazonosítás: az elektronikus tárcában elérhető lesz az összes okmány digitális változata, amely biztosítja a digitális azonosítást.
  • ePosta: az állampolgárokkal való kapcsolattartást egy digitális postaláda teszi lehetővé rendezett és áttekinthető módon.
  • eDokumentumkezelés: az elektronikus dokumentumtárban az ügyintézések, levelezések valamennyi dokumentuma elektronikus formában tárolható.
  • eAláírás: az elektronikus aláírás szolgáltatással az EU teljes területén elfogadható módon hitelesen írhatók alá a dokumentumok.
  • eFizetés: az elektronikus fizetéssel teljesen integrálttá válik az állampolgári szolgáltatás, amellyel nem csak az állammal folytatott fizetési tranzakciókat lehet indítani.

A 2026-ig terjedő első stratégiai szakasz végére szinte minden közigazgatást érintő ügyet online el lehet majd intézni. Az első, nagyobb prioritást élvező ügyintézések fejlesztése már 2023-ban megkezdődik.

Rogán Antal, a program kidolgozásáért felelős Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter az Indexnek úgy nyilatkozott, egy olyan mobilalkalmazás van készülőben, ami egyszerre tárolhatja majd az összes igazolványunkat, „még a horgászengedély” is rajta lesz. 

Nyitókép: Rosta Tibor/MTI

 

#Belföld#digitális#igazolvány#közigazgatás

Címlapról ajánljuk