Belföld

A Forradalmi Kommunista Párt vezetője volt, most a Fidesz-közeli MCC intézetének vezetője lett

rtl.hurtl.hu

2022. december 22. 8:55

Brüsszelben fog ügyködni a kommunizmustól a liberalizmuson keresztül a konzervativizmusnál kilyukadó Frank Füredi.

Frank Füredi magyar származású angol szociológus, a Forradalmi Kommunista Párt volt elnöke lesz a a Matthias Corvinus Collegium (MCC) nemrég létrehozott brüsszeli intézetének vezetője, írja a 24.hu. Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, az MCC kuratóriumi elnöke megjegyezte: „aki fiatalkorában nem kommunista, annak nincs szíve”.

Füredi fiatalkora ezek szerint negyvenes éveinek végéig tartott, mert ekkor lett belőle liberális. Korábban a Forradalmi Kommunista Párt nevű brit törpepárt főideológusa volt, és Lenint, valamint Trockijt tekintette példaképének. Jó sokat publikált, például ilyeneket:

A burzsoá állam elkerülhetetlenül használja kényszerítő hatalmát az ellenséges osztállyal, a proletariátussal szemben

Kiállt az IRA nevű terrorszervezet, valamint Szaddám Husszein iraki diktátor és Szlobodan Milosevics szerb háborús bűnös mellett is. A lap arról ír, hogy habár sokféle politikai nézetet vallott, pályája egységes abban, hogy nagyon szeret dolgokat ellenezni: a burzsoáziát, a brit hegemóniát, az egypólusú világrendet, most pedig épp az EU-t, vagy a Black Lives Matter mozgalmat.

Az MCC úgy ír róla: „Nem kevesebbet állít, minthogy a keresztes háborúkat idéző kegyetlen kultúrharc folyik Európában, melyben a felek nem köthetnek békét, mert küzdelmük a puszta létezésről szól”. Korábban pedig az amerikai jobboldaliak eseménye után mintázott CPAC Hungary-n is felszólalt a Deák Dániel és Schmidt Mária nevével fémjelzett a XXI. Század Intézet főmunkatársaként.

Nyitókép: Illyés Tibor / MTI

#Belföld#fidesz#MCC#brüsszel#intézet#Deák Dániel#kommunista

Címlapról ajánljuk