Belföld

Kirúgtak egy újabb polgári engedetlenkedő tanárt, ezúttal vidéken

rtl.hurtl.hu

2022. december 20. 15:53

A Pécsi Művészeti Szakgimnázium drámatanárát rúgta ki a tankerület az ATV szerint.

Újabb tanárt bocsátottak el az állásából, amiért több alkalommal is részt vett a pedagógusok által szervezett polgári engedetlenségi akciókban – tudta meg az ATV Híradó.

A Pécsi Művészeti Szakgimnázium drámaszakos tanárának kedd délelőtt mondtak fel azonnali hatállyal. A Híradó úgy tudja, hogy a tankerület és az iskola vezetése azzal indokolta a pedagógus munkaviszonyának megszüntetését, hogy túl sok alkalommal vett rész a polgári engedetlenségi akciókban.

Az ATV szerint a tanár most azt fontolgatja, hogy peres eljárás keretein belül harcol az igazáért.

Budapesten ősszel 13 tanárt bocsátottak el polgári engedetlenségi akcióban való részvétel miatt. A kirúgott pedagógusok a Karinthy Frigyes Gimnázium, a Vörösmarty Mihály Gimnázium, az Eötvös József Gimnázium és a Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai voltak. 

Frissítés 17:10-kor: a PDSZ megerősítette, hogy azonnali hatállyal megszüntették a fiatal pécsi tanár munkaviszonyát, és hozzátették: az említett pedagógus volt az eddigi pécsi akciók egyik szervezője, a pécsi tüntetésen ő konferált, és részt vett iskolájában a polgári engedetlenségekben is. 

„Ugyanakkor mivel próbaidős volt, erre hivatkozva indoklás nélkül szüntették meg közalkalmazotti jogviszonyát, tehát őt nem rendkívüli felmentéssel küldték el azonnali hatállyal, hanem a próbaidőre hivatkozva, amikor is mindkét fél indoklás nélkül, azonnali hatállyal megszüntetheti a közalkalmazotti jogviszonyt” – írta lapunknak Nagy Erzsébet ügyvivő, és hozzátette: ennek ellenére a próbaidő alatt is be kell tartani az egyenlő bánásmód követelményét. 

Nyitókép: Martin Divisek/MTI/EPA

#Belföld#pécs#Polgári engedetlenség#kirúgás#tanár#tanársztrájk#oktatás#pécsi művészeti szakgimnázium

Címlapról ajánljuk