Belföld

Karácsony Gergely szemléletes képen mutatja be, miért rossz választás az autózás a Lánchídon

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. december 17. 8:43

A már csaknem teljesen felújított és pénteken részlegesen átadott Lánchídon szemléltették a drasztikus különbséget.

Beszédes képet rakott ki Karácsony Gergely a Facebookra szombat reggel. A három fotóból összeillesztett kép azt szemlélteti, hogy miért az autó a legrosszabb közlekedési eszköz a nagyvárosokban.

Így néz ki 60 ember helykihasználása a Lánchídon autóval, busszal és biciklin

– írta a képhez a főpolgármester.

A kísérlethez hatvan biciklit, egy 80-90 főt befogadni képes buszt és 46 autót használtak, mivel egy autóban átlagosan 1,3 ember utazik, fűzte a képhez Balogh Samu,  Karácsony Gergely kabinetfőnöke.


A fotók azt mutatják, hogy míg az autók szinte teljes hosszában elfoglalják a Lánchídon az úttestet, addig egy ugyanennyi ember szállítására alkalmas busz hatodannyi helyet foglal, és ha az autózók biciklire ülnének, akkor is drasztikusan csökkenne az utakon a zsúfoltság.

Mindez azért érdekes, mert a kormány pénteken jelezte: nem adja oda a megígért pénzt a híd felújítására, ha azon nem indul el az autós forgalom. Korábban ugyanis ehhez kötötték a felújítás hatmilliárd forintos támogatását. A Területfejlesztési Miniszter kabinetje szerint azonban a Főváros nem tartja be a megállapodást, mert autókat nem enged fel a hídra. Karácsony Gergely főpolgármester az RTL Híradónak azt mondta, az autókat a hídról letiltó forgalmi rendet a korábbi államtitkár, Vitézy Dávid javasolta.

 

A Lánchíd felújítása 2021 tavaszán kezdődött, és 2022. december 16-án nyitották meg részlegesen a forgalom előtt. A hidat csak a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) járatai, a taxik, valamint a kerékpárral, a motorkerékpárral és a segédmotoros kerékpárral közlekedők használhatják, az autók egyelőre nem.

A felújítás még nem fejeződött be teljesen: a járdák és a hídfőkben lévő aluljárók még nincsenek teljesen készen, valamint a műemléki elemek rekonstrukciója is zajlik még, vagyis a híd a teljes átadásig munkaterület.

#Belföld#budapest#lánchíd#tömegközlekedés#autók

Címlapról ajánljuk