Belföld

Farkas Flórián ügyében az ügyészséghez fordul az Integritás Hatóság

rtl.hurtl.hu

2022. december 16. 6:08

Sok bejelentést kapott az újonnan létrehozott testület.

Már vannak „ügyei” az Integritás Hatóságnak, amelyet az uniós források felhasználásának ellenőrzésére hoztak létre – erről a szervezet elnöke, Bíró Ferenc beszélt az ATV-ben.

A testület felállítását a kormány annak érdekében vállalta, hogy Magyarország hozzájuthasson a felfüggesztett uniós forrásokhoz. Bíró azt mondta: „majdhogynem mindegy”, hogy a hatóság miért lett létrehozva, „az a lényeg, hogy van”.

Arra a kérdésre, hogy hogyan választották ki a pozícióra, azt mondta: „pályáztam”. Elárulta: október 25. éjfél volt a beadási határidő, ő maga este hat órakor kezdte írni a pályázatát. Szerinte a kiválasztási folyamat nyílt volt, „még nem látott ennyire transzparens kiválasztó folyamatot”, de a szkepticizmust is megérti.

A hatóság jogköreivel kapcsolatban azt mondta: a nyomozati cselekményekig gyakorlatilag bármit megtehetnek, felülvizsgálati indítvány beadására is lehetőségük van, megállíthatnak közbeszerzéseket vagy közbeszerzési eljárásokat írhatnak elő. Lefolytatott vizsgálat még nincs, sok bejelentést kaptak, amelyek egy része „kevésbé komolyan vehető”, más részük a hatóság hatáskörébe tartozik.

Elárulta: Farkas Flórián ügyében is kaptak bejelentést, meg fogják keresni az ügyészséget, és ha betekintést nyertek az iratokba, akkor tudnak továbblépni. Az ATV emlékeztet: az Országos Roma Önkormányzatnak elsősorban EU-s forrásból kellett volna létrehoznia egy országos lefedettségű munkaerő-közvetítő irodahálózatot, azonban autókra, bútorokra és egy gellérthegyi villára költötték a kapott százmilliókat.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

#Belföld#integritás hatóság#farkas flórián#országos roma önkormányzat

Címlapról ajánljuk