Belföld

Az ígértnél sokkal kevesebb pénzt ad a kormány a kórházi adósságok törlesztésére

rtl.hurtl.hu

2022. december 14. 9:08

Novemberben még nagyjából 40 milliárdról volt szó, a kedd este megjelent döntés szerint viszont csak 19 milliárd forint jár.

Működési támogatást kapnak azok az állami és egyházi kórházak, egyetemi klinikák, amelyek adóssága október végén meghaladta a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő által 2022. január és november között kifizetett finanszírozás öt naptári napra jutó összegét – írta a hvg.hu a Magyar Közlönyben megjelent rendeletre hivatkozva. Ez a pénz intézményi felújításra, beruházásra, fejlesztésre nem használható fel, és olyan tartozás törlesztésére sem, amelynek kiegyenlítésére az egészségügyi szolgáltató a Járvány Elleni Védekezési Alapból kapott támogatást.

A rendelethez kapcsolódó kormányhatározat „az egészségügyi ellátórendszer biztonsága, a folyamatos ellátás garantálása és a beszállítók anyagi terheinek csökkentése érdekében” 19 milliárd forinttal megemelte a költségvetésben a gyógyító-megelőző ellátás célelőirányzatait. 

A 19 milliárd forint az adósságok mértékéhez képest nem túl sok, 

az egészségügyi államtitkár ugyanis novemberben az év végére 60 milliárdot is elérő adósságállomány kétharmadának kifizetéséről beszélt.

A kórházak évtizedek óta nem tudnak kijönni a működésükre kapott pénzből, ezért alakult ki az a gyakorlat, hogy az állam az év végén valamennyit segít törleszteni.

Nyitókép: Bodnár Boglárka/MTI

#Belföld#kórházi adósságok#támogatás#rendelet#törlesztés

Címlapról ajánljuk