Belföld

Kövér László büntetett a Országházba bejutó tanárok és diákok miatt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. december 13. 14:10

A házelnök fél évre megvonta az LMP parlamenti frakciójának minden beléptetési jogát, amiért a párt képviselői beengedték az ülésterem karzatára a Tanítanék Mozgalom aktivistáit. 

Kövér László kedden fél évre megvonta az LMP frakció minden beléptetési jogát, közölte a Lehet Más a Politika sajtóosztálya. Az rtl.hu-nak is eljuttatott közlemény szerint a házelnök azért büntette meg kollektíve a párt parlamenti képviselőit, mert december 5-én, hétfőn beengedték az ülésterem karzatára a Tanítanék Mozgalom aktivistáit, akik azután az ülésnek hátat fordítva, egyenpólóban tiltakoztak a kormány oktatáspolitikája ellen.

A Tanítanék Mozgalom képviseletében nyolc tanár és diák, köztük a Kölcsey gimnáziumból korábban kirúgott Törley Katalin és társai, fekete pólóban jelent meg a karzaton, a pólók hátán lévő betűket összeolvasva annyit üzentek a lent ülő képviselőknek, hogy

T A N Í T A N É K

A mozgalom aktivistái pólójuk elején 9 pontban foglalták akkor össze a követeléseiket:

  1. Érdemi és nyilvános párbeszédet az oktatás megújításáról! Hiteles tájékoztatást a kormány és a közmédia részéről!
  2. Szüntessék meg a pedagógusok lejáratását, az oktatási szereplők megfélemlítését! A kirúgott vagy leváltott tanárokat azonnal helyezzék vissza! Megbecsülést a pedagógusoknak!
  3. Érdekérvényesítő sztrájkjogot a pedagógusoknak!
  4. Felelős, hozzáértő oktatásirányítást! Önálló oktatási minisztériumot!
  5. Kisebb terhelést a diákoknak és a pedagógusoknak!
  6. Esélyteremtő, minőségi oktatást és nevelést mindenkinek – az óvodától az egyetemig!
  7. Versenyképes és értékálló bérezést az oktatásban dolgozóknak!
  8. Minőségi, 21. századi környezetet a tanuláshoz és a tanításhoz, neveléshez!
  9. Szakmai szabadságot és támogatást az oktatásban! Korszerű nemzeti alaptantervet! Szabad tankönyvválasztást!

Az LMP-s Csárdi Antal épp az oktatás válságáról beszélt, amikor az akció történt. Latorcai János (KDNP) levezető elnök megszakította a parlamenti ülést, mondván, a karzaton rendzavarás történt.


Kövér László által most kiszabott büntetéssel kapcsolatban az LMP a következőket közölte:

A Fidesz az elmúlt hónapokban sokadszorra bizonyította, hogy nem megoldani akarja az ország legsúlyosabb problémáit, hanem egyszerűen eltagadni. Mindent megtesznek, amire lehetőségük van, hogy elhallgassák a pedagógusok kiábrándító helyzetét, és az ebből következő tiltakozásokat. A mi dolgunk, hogy ennek pont az ellenkezőjét csináljuk. Ezért hozhat bármilyen büntetést Kövér László, nem fogunk változtatni azon az álláspontunkon, hogy ha valaminek van helye a magyar parlament falai között, az az, hogy minden eszközzel felhívjuk a figyelmet és mindenkinek lehetővé tegyük, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarországon ma a pedagógusok súlyos jogfosztottságban, kivéreztetett egzisztenciális helyzetben kénytelenek tanítani egy korszerűtlen alaptanterv alapján.

#Belföld#pedagógusok#lmp#kövér lászló#parlament#törley katalin

Címlapról ajánljuk