Belföld

Szép csendben megszüntették a nyomozást a Farkas Flórián-féle Híd a munka világába botrány ügyében

rtl.hurtl.hu

2022. december 12. 16:12

Korábban az OLAF és az Emmi is arról beszélt, hogy visszaélések történtek az ügyben. Januárban Polt Péter legfőbb ügyész még arról írt Vadai Ágnesnek, hogy az ügyészségnek tekintettel kell lennie a gyanúsítottak jogaira.

Hét év után megszüntette a nyomozást bizonyítottság hiányában a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) Híd a munka világába programjának ügyében – írja a 24.hu a Fővárosi Főügyészségre hivatkozva.

Még 2015-ben indult nyomozás költségvetési csalás gyanúja miatt, Hadházy Ákos országgyűlési képviselő feljelentése után. A Farkas Flórián volt fideszes országgyűlési képviselő nevével összeforrt 1,6 milliárdos Híd a munka világába program miatt 

az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) is vizsgálatot indított, majd arra a megállapításra jutott, hogy szabálytalanul használta fel az Országos Roma Önkormányzat a programra szánt pénzt.

Nem csak az OLAF találta így, 2016-ban az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is elismerte, hogy visszaélések történtek a projektben, ezért felmondta az uniós támogatási szerződést az Országos Roma Önkormányzattal, és kötelezték a támogatás visszafizetésére. Végül csak 300 millió forintot kellett visszafizetniük, 1,3 milliárd forintot az állam vállalt át.

Az idei év elején még szó sem volt a nyomozás ilyen módú lezárásától, legalábbis Polt Péter legfőbb ügyész azt írta Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő kérdésére, hogy  20 alkalommal kutatást végeztek, és 110 tanút is kihallgattak, valamint elvégezték a gyanúsítottak kihallgatását is.

Polt akkor még arra hívta fel a figyelmet, hogy az ügyészségnek tekintettel kell lennie a gyanúsítottak jogaira, biztosítania kell, hogy

a gyanúsított és a védő az eljárás valamennyi ügyiratát a vádemelés előtt legalább egy hónappal teljes terjedelmében megismerhesse, és indítványait, észrevételeit megtehesse.

Nyitókép: Farkas Flórián a Lungo Drom kongresszusán Szolnokon 2017-ben. MTI Fotó: Mészáros János.

#Belföld#farkas flórián#híd a munka világába#nyomozás#bizonyítottság#ügyészség#olaf

Címlapról ajánljuk