Belföld

A magyarországi álláskeresők több mint harmada funkcionális analfabéta

rtl.hurtl.hu

2022. december 9. 9:25

Ez a csoport alig tud írni, olvasni és számolni.

Magyarországon a regisztrált álláskeresők több mint harmada alig tud írni, olvasni és számolni, írja a Qubit. Ez azt jelenti, hogy az álláskereső férfiak 31 százalékának és a nők 41 százalékának számítógépes környezetben mutatott problémamegoldó képességei annyira alacsony szinten vannak, hogy nem érik el a foglalkoztatottak leggyengébb 10 százalékának készségszintjét.

A 2018-as adatok szerint összesen 90 ezer emberről van szó, akik közül 35 ezren 35 év alattiak, vagyis még mintegy 30 évet tudnának dolgozni. A lap szerint nem világos, hogy a foglalkoztatási szolgálat hogyan tervezi biztosítani alapkészségeik fejlesztését.

Az adatokat a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) konferenciáján osztotta meg Csillag Márton, a Közgazdaságtudományi Intézet (KRTK) tudományos segédmunkatársa. Még a következők derültek ki:

  • A magyar felnőtt népességen belül kifejezetten magas a rosszul teljesítők aránya.
  • A táblázatok és statisztikák értelmezése sok magyar képességeit meghaladja. Itt a legfeljebb általánost végzettek 95 százaléka teljesít gyengén, de még a szakmunkás végzettségűek 80 százaléka és az érettségizettek közel harmada is gyenge.
  • A szövegértést tekintve régiós összehasonlításban is hátul kullog Magyarország.
  • A felsőoktatás nem működik hatékonyan a kompetenciák fejlesztésekor.
  • A családi háttér kiugróan erősen hat a felnőttkori készségszintekre.
  • Bérben kifejezve is megtérül, ha valaki tanul idegen nyelvet.

Nyitókép: Czeglédi Zsolt / MTI

#Belföld#álláskereső#oktatás#felmérés#számolás#olvasás#írás

Címlapról ajánljuk