Belföld

Uniós Pegasus-bizottság: Magyarországon nem független az alapvető jogok tiszteletben tartását garantáló felügyeleti rendszer

rtl.hurtl.hu

2022. december 8. 9:45

Az Európai Parlament Pegasus vizsgálóbizottsága szerint.

A Pegasus kémprogramot legalább három kormány használta az állampolgáraival szemben olyan módon, amely a jelek szerint túllépte a nemzetközi szabványok által előírt biztonsági követelményeket – írja a Népszava egy friss tanulmány alapján, amelyet az Európai Parlament Pegasus vizsgálóbizottságának ülésén ismertettek.

A friss elemzés szerint a beszerzési mechanizmusok átláthatatlanok, a kémszoftverek használatát engedélyező rendszer nem megfelelő, amit Magyarország esetében egy máig nem végrehajtott európai bírósági ítélet is megerősít. 

A lap emlékeztet rá: az Emberi Jogok Európai Bírósága 2016-ban megállapította, hogy a titkos megfigyelésekre vonatkozó magyar jogszabályok nem biztosítanak kellő garanciákat a titkos megfigyelések elrendelésére, végrehajtására és az esetleges jogorvoslati lehetőségre vonatkozóan.

A tanulmány leszögezi: a törvényt és az alapvető jogok tiszteletben tartását garantáló felügyeleti rendszer Magyarországon nem független, sok más tagállamban pedig gyenge vagy egyáltalán nem hatékony, ami a kémprogramok visszaélésszerű használatához vezetett. 

Mint ismert, az izraeli NSO vállalat 14 uniós tagállamnak adta el a Pegasus kémszoftvert. Magyarországon több mint 300 személyt figyeltek meg az okostelefonra telepíthető szoftverrel.

Az EP-vizsgálóbizottságának küldöttsége várhatóan februárban látogat Magyarországra, és tavasszal készülhet el a plenáris ülés elé kerülő jelentése, írja a Népszava.

Nyitókép: Amir Levy/Getty Images

#Belföld#pegasus-ügy

Címlapról ajánljuk