Belföld

Orbán Viktor „belső ellenség” a Politico szerint

rtl.hurtl.hu

2022. december 8. 6:52

Zelenszkij ukrán elnök pedig Európa legbefolyásosabb embere lett.

A Politico minden évben bemutatja, kik vannak a legnagyobb hatással Európára. A kontinens legbefolyásosabb embere mellett három kategóriában rangsorolják a politikusokat: cselekvők, álmodozók és felforgatók. Ahogyan a Politico fogalmaz: mindegyik kategória a hatalomgyakorlás más-más típusát képviseli.

Orbán Viktor Európa második legbomlasztóbb embere a Politico szerint
Volodimir Zelenszkij az ukrán hadsereg által felszabadított Herszonban – Fotó: MTI / AP / Ukrán elnöki sajtóiroda

A Politico szerint Európa legbefolyásosabb embere Volodmiri Zelenszkij ukrán elnök. Európa változik. A kontinens átértékeli stratégiai kapcsolatait, védelmi kérdéseket, és újragondolja a kereskedelemmel, a csatlakozással, valamint az energiabiztonsággal kapcsolatos kérdéseket. Vagyis Európa újragondolja, mit jelent európainak lenni, ami nagyrészt Ukrajna komikusból lett elnökének köszönhető.

Orbán Viktor Európa második legbomlasztóbb embere a Politico szerint
Robert Habeck – Fotó: Laurent Gillieron MTI / EPA / Keystone

A cselekvők közül a német alkancellár, Robert Habeck lett az első. A zöldpárti politikusról azt írták, ő volt a központi alakja annak, milyen messzire menjen el az Európai Unió az Oroszországgal szembeni szankciók terén.

Orbán Viktor Európa második legbomlasztóbb embere a Politico szerint
Sanna Marin – Fotó: Martin Divisek MTI / EPA

Az álmodozók listáját Sanna Marin, finn miniszterelnök vezeti. Ezen a listán Vlagyimir Putyin is ott van, rá azt a jelzőt aggatták:

A vesztes.

Orbán Viktor Európa második legbomlasztóbb embere a Politico szerint
Giorgia Meloni – Fotó: Antonio Masiello / Getty Images

Ezt követően jönnek a felforgatók, akiknek a listáját Giorgia Meloni, az Orbán Viktor szövetségesének számító szélsőjobboldali olasz miniszterelnök vezeti.

Orbán Viktor Európa második legbomlasztóbb embere a Politico szerint
Fotó: Thierry Monasse / Getty Images

Közvetlenül után, a második helyen Orbán Viktor, magyar miniszterelnök áll.

Őt a Politico az alábbi jelzővel illete:

A belső ellenség.

Jellemzésükben azt írják, hogy úgy néz ki, Orbán Viktornak sikerült megtörnie Brüsszelt, ehhez elég csak megnézni, mi történt azok után, hogy a magyar kormányfő a

fajok keveredéséről beszélt.


Az Unió válasza erre a hallgatás volt, ráadásul – teszi hozzá a Politico – miközben az EU tisztviselői az „európai értékekről papolnak”, addig Orbán Viktor „elfojtja a sajtószabadságot, aláássa az igazságszolgáltatás függetlenségét, manipulálja az ország demokratikus rendszerét és LMBTQ+-ellenes törvényeket hoz”.

Hozzáteszik, hogy Orbán nevét már ismeri Európa, azonban nincs válaszuk arra, hogy hogyan bánjanak el egy olyan ország kormányával, amelyik az EU lakosságának mindössze 2 százalékát, a GDP-jének pedig 1 százalékát képviseli, mégis állandóan „kellemetlenkedik”.

Úgy tűnik, minden intézkedés kudarcot vall, így a jobboldali vezető csak még inkább felbátorodik

– állapítja meg a lap, majd hozzáteszik, hogy Orbán Viktor még azt sem döntötte el, hogy ténylegesen kinek az oldalán is áll az Ukrajna ellen indított brutális orosz háború ügyében.

Nyitókép: Michael Gruber / Getty Images

 

#Belföld#orbán viktor#Politico#bomlasztó#felforgató#lista#európai unió#Volodimir Zelenszkij#ma

Címlapról ajánljuk