Belföld

Betegségeket segíthet felderíteni a bemikrofonozott vécé

rtl.hurtl.hu

2022. december 6. 14:57

Még mesterséges intelligencia is van benne. 

Jön a bemikronozott vécé, amely a mesterséges intelligencia segítségével elemzi a hangokat és azonosítja a különböző gyomor-bélrendszeri problémákat – írja a Yahoo.

Az érzékelőt a Georgia Tech mérnökei fejlesztették ki, és reményeik szerint a fürdőszobai megfigyelőszerkezetet a kolera kitörésének előrejelzésére és a gyomor-bélrendszeri problémákkal küzdő emberek állapotának nyomon követésére lehetne használni.

„Bízunk benne, hogy ezt a kis helyigényű és nem invazív érzékelőt olyan területeken lehet majd alkalmazni, ahol a kolerajárványok kitörése állandó kockázatot jelent” – mondta az egyik mérnök. „Talán egy nap az algoritmusunkat a meglévő otthoni okoseszközökkel együtt lehet majd használni a saját bélmozgás és az egészségi állapot monitorozására!” – tette hozzá. 

Az érzékelő mikrofonja a wc-re csatlakoztatva rögzítené a székletürítés hangját, amely alapján megállapíthatná, hogy történt-e hasmenés. 

A kolera, a súlyos hasmenést okozó bakteriális fertőzés kezeletlenül életveszélyes lehet. Jelenleg a járványkitörések megfigyelése és megelőzése a korai felismerésen múlik. 

Nyitókép: peepo / Getty Images

 

#Belföld#Kaka#kaki#széklet#mesterséges intelligencia#mikrofon#vécé#wc

Címlapról ajánljuk