Belföld

Több mint 3000 hívő kéri Ferenc pápát, hogy mentse fel a veszprémi érseket

rtl.hurtl.hu

2022. december 2. 19:55

Mindez az ablakok miatt!

A hazai katolikus egyháztörténetben ritka esemény történt: a veszprémi bazilika értékeit féltő hívők 3500 támogató aláírással ellátott petíciót adtak át Ferenc pápa budapesti követének, amelyben Udvardy György katolikus érsek elmozdítását kérik a szentatyától – írja a Magyar Narancs. 

A petíció azért született, mert a bazilika színes üvegablakait tejfehérekre változtatták, ezzel együtt eltűnik a neoromán és neogótikus templombelső is. A nyári csíksomlyói búcsúban a veszprémi katolikus hívők a bazilika üvegablakait ábrázoló zászlókkal vonultak fel.

A Veszprémi Szent Mihály Védegylet szombatra békés demonstrációt is szervezett, a budapesti XII. kerületbe, a Szentszék Magyarországi Nagykövetségénél, a nunciatúra elé. Akkor akarták átadni a pápai követnek az aláírásokkal teli íveket is, ám a tüntetést végül nem tartják meg, ugyanis kihátráltak mögüle a szervezők. 

A védegyletesek végül a nyilvánosság mellőzésével szombat helyett szerdán adták át az aláírásokat a Vatikán követének, a tiltakozó megmozdulás így okafogyottá vált.

A Narancs szerint a veszprémi várban az érsekség összesen 39 milliárd forintos állami támogatással intézi az épületeinek rekonstrukcióját a Veszprém Európa Kulturális Fővárosa 2023-as projekthez igazodva, ebből 33 milliárd forintot tesz ki az egyházi épített örökség védelmére és az egyéb beruházásokra fordítható keret. 

A veszprémiek körében mozgalom szerveződött az ablakok és a bazilika egyéb értékeinek megmentésére, ami a nyáron összekapcsolódótt az érsek eltávolításának igényével.

Nyitókép: Facebook

#Belföld#ferenc pápa#veszprém#érsek#ablakok#petíció#hívők

Címlapról ajánljuk