Belföld

Human Rights Watch: A magyar kormány visszaélt a személyes adatokkal a választás során

rtl.hurtl.hu

2022. december 1. 16:59

De az ellenzéknél is találtak problémákat. 

Azzal, hogy a magyar kormány visszaélt a személyes adatokkal a 2022-es országos választási kampány során, aláásta a magánélet védelmét, és tovább billentek az amúgy is egyenlőtlen versenyfeltételek a kormánypárt, a Fidesz javára – áll a Human Rights Watch csütörtökön közzétett jelentésében.

A 85 oldalas jelentés szerint a kormány a Fidesz kampányüzeneteinek terjesztésére újrahasznosította azokat az adatokat, amelyeket a különfélde szolgáltatásokért folyamodó emberekről gyűjtött. A HRW megállapította, hogy elmosódtak a határok kormányzati és kormánypárti erőforrások között, azzal pedig, hogy a kulcsfontosságú intézményeket is elfoglalta a kormány, előnyössé vált a Fidesz számára a törvények végrehajtása szempontjávól. 

Deborah Brown, a HRW vezető technológiai kutatója azt nyilatkozta, hogy azzal, hogy a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés érdekében gyűjtött személyes adatokat az emberek politikai kampányüzenetekkel való bombázására használták fel, elárulták a bizalmat és visszaéltek a hatalmukkal.

„A magyar kormánynak fel kellene hagynia a személyes adatok politikai kampányok céljára történő felhasználásával, és egyenlő feltételeket kellene biztosítania a választásokon” – tette hozzá. 

A Human Rights Watch megállapította, hogy a kormány a Fidesz kampányüzeneteinek terjesztésére használta azokat az adatokat, amelyeket azoktól gyűjtött, akik regisztráltak a Covid-19-oltásra, adókedvezményt igényeltek, vagy kötelező szakmai egyesületi tagságra regisztráltak. 

Ezzel együtt az ellenzéki pártoknál is találtak problémákat: szerintük náluk nem volt átlátható a személyes adatok feldolgozása, ami a magánélet sérelmének kockázatával járt. Ugyanakkor arra nem találtak bizonyítékot, hogy az ellenzéki pártok adatkezelése tisztességtelenséget okozott volna a választási folyamatban.

A HRW ajánlása úgy szól, hogy Magyarországnak ki kell küszöbölnie az emberek adatainak politikai kampányokhoz való felhasználásával kapcsolatos hiányosságokat. Különösen azt kellene biztosítania, hogy a jogi és intézményi keretek egyértelműen tiltsák a közigazgatási forrásokkal való visszaélést, beleértve az állampolgároktól gyűjtött személyes adatokat is. Az olyan állami intézményeknek, mint az igazságszolgáltatás, a választási igazgatási szervek és az adatvédelmi hatóság, valóban függetlennek, pártatlannak és a kormánypárt visszaéléseitől elszigeteltnek kell lenniük.

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

#Belföld#Human Rights Watch#választás#Választás 2022#magyar kormány#fidesz#jogvédő

Címlapról ajánljuk