Belföld

Megszavazta a főváros: marad a fogaskerekű

rtl.hurtl.hu

2022. november 30. 16:02

Pokorni Zoltán karolta fel a közlekedési eszközt, amit korábban Tarlós István ejtett volna.

Az ellenzéki többségű Fővárosi Közgyűlés a kormánypárti Pokorni Zoltán indítványára a budai fogaskerekű vasút megtartásáról döntött – írja a Népszava.

Korábban a BKK úgy döntött, hogy az őszi karbantartási munkák végeztével bizonytalan ideig nem indítja újra a fogaskerekűt, amelynek megmentéséért 2500 aláírás gyűlt össze. Az ügyet a XII. kerületi polgármester is felkarolta, önálló indítványban kérve a fővárost a közlekedési eszköz megtartására.

Pokorni Zoltán azt is sérelmezte, hogy a BKK a pótlójáratokat is megszüntette, mert az alternatív járatok megállóhelyei messze vannak, vagy csak nagyon meredek utcákon érhetők el. Pótlóbuszok beállítását kérte, emellett azt, hogy a főváros kezdeményezzen egyeztetést a kormánnyal arról, hogy a fogaskerekű korszerűsítését uniós forrásból oldják meg.

A fogaskerekű bezárását Budapest korábbi kormánypárti polgármestere, Tarlós István is szorgalmazta: 2020-ban a Népszava birtokába került levélben miniszterelnöki megbízottként írt arról, hogy a Libegőt szerinte be lehet zárni és a fogaskerekűt is könnyedén ki lehet váltani autóbusszal, „nem kell folyton a kötöttpályát preferálni”.

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán

#Belföld#budapest#Fogaskerekű#közlekedés#pokorni zoltán#tarlós istván

Címlapról ajánljuk